Közélet

A táborszervezők fele nem tervez áremelést

A pandémia miatt a táborok fele 2020-ban 10-70 százalék közötti árbevétel-csökkenést tapasztalt.

Ha a táborszervezőkön múlik, idén is lesznek gyermektáborok, sőt az árak sem emelkednek, amennyiben a szülők idejében lefoglalják a táborhelyeket – írja a Táborfigyelő.hu felmérése. A portálon már közel 200 turnus várja az érdeklődőket, és ez a szám napról napra nő.

A kutatás január 18-a és 24-e között történt, amiben több mint kétszáz táborszervező vett részt, akik összesen nyaranta több mint 50 ezer gyermek vakációzását szervezik. Alapvetően bizakodás és optimizmus jellemzi a szektort, habár nehézségek is akadtak bőven – mondta Tóth Béla, a gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

Fotó: VG

A táborszervezők közössége az egyik leginkább elkötelezett szektor a koronavírus elleni oltások tekintetében, a táborvezetők közel 77 százaléka beadatja magának a vírusellenes vakcinát, míg a táborokban dolgozó felnőttek kétharmada, 67 százaléka döntene ugyanígy.

Az iskolákban tapasztalt jó példát követve a táborok 98 százaléka készen áll arra, hogy, a turnusonként kötelező fertőtlenítés és egyéb egészségügyi előírások betartása mellett, a gyerekek testhőjét minden reggel megmérjék, így minimalizálva a kockázatot, hogy beteg gyermek lépjen a tábor területére.

Habár mind a napközis, mind az ottalvós táborok megtartására engedélyt kaptak, a táborszervezők jelentős veszteségeket könyvelhettek el a tavaly a világjárvány miatt. A táborok fele 10-70 százalék közötti árbevétel-csökkenést tapasztalt az előző szezonban, míg 16 százalékuk egyáltalán nem tudta megtartani gyermekrendezvényeit. A vakációs lehetőségek közel negyedében pedig nem okozott veszteséget a pandémia, tudták hozni az eltervezett árbevételt.

A vakációs lehetőségek szervezőinek társadalmi elkötelezettségét mi sem példázza jobban, mint hogy az előző éves negatív számok ellenére a tábordíjak tekintetében 45 százalék nem tervez áremelést, míg a fennmaradó üdülések ára 10-20 százalékkal emelkedik 2021-ben.

vakáció taborfigyelo.hu
Kapcsolódó cikkek