Közélet

Győztek a katalán szeparatisták

A függetlenségpárti erők növelik többségüket Katalónia regionális parlamentjében a vasárnap tartott választások előzetes eredményei szerint.

A függetlenségpárti erők növelik többségüket Katalónia regionális parlamentjében a vasárnap tartott választások előzetes eredményei szerint, de aligha várható, hogy az elszakadási törekvések egyhamar ismét olyan tűzforró spanyol belpolitikai konfliktusokhoz vezetnek, mint 2017-ben. Akkor, miután egy népszavazáson többséget kapott az elszakadás Spanyolországtól, kikiáltották Katalónia függetlenségét, de a szeparatisták nem tudtak ennek érvényt szerzi.

A szavazatok 99 százalékának megszámlálása után úgy tűnik, a legtöbb szavazatot, több mint 625 ezret a Madrid-párti Szocialista Párt szerezte a járvány miatt rekord alacsony, 53 százalékos részvételi arány mellett lezajlott választáson.

Ez 33 mandátumra lehet elegendő a 135 fős katalán parlamentben. Ugyanennyit szerezhetett a BBC szerint a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC). Az Együtt Katalóniáért (JxCat) 32 helyet szerezhetett, a Népi Egység (CUP) pedig kilencet.

A három utóbbi párt a katalán függetlenséget támogatja.

Először szerezték meg a szavazatok több, mint 50 százalékát, és a korábbi 70-ről ezzel 74-re emelhetik a mandátumaik számát. Tizenegy helyhez juthat a szélsőjobboldali Vox.

Fotó: CHARLIE PÉREZ / NURPHOTO / NURPHOTO / AFP

Az új katalán kormányt várhatóan az ERC-s Pere Aragonès vezetheti.

Jelenleg is ő az ügyvezető kormányfő, mióta szeptemberben az elődjét, Quim Torrát a spanyol legfelsőbb bíróság elmozdította, mert nem volt hajlandó levenni egy függetlenségi szimbólumot, amelyet egy kormányzati épületen helyeztek el.

A választás világos mandátumot ad arra, hogy egyeztetéseket kezdjünk egy népszavazásról az önrendelkezésről

– nyilatkozta Aragonès a választás után.

Mégsem kell a korábbiakhoz hasonló politika összetűzésekre számitani a spanyol belpolitikában, amelyek végül odáig vezettek, hogy a legfelsőbb bíróság 2019-ben a függetlenségi törekvések miatt 9-12 évi börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán politikust.

A spanyol és a katalán politika fókuszába az elmúlt egy évben a járvány és az általa okozott válság került, amely az legtöbb tagállamánál keményebben sújtotta a spanyol gazdaságot és az egyik leggazdagabb régiót, a Barcelona központú, 7,5 millió lakosú Katalóniát.

A legtöbb mandátumot az ERC szerezte, és ők a keményebb vonalat képviselő JxCatnál nagyobb eséllyel tudnak szót érteni a helyi szocialistákkal,

akiket egyébként az a Salvador Illa vezet, aki korábban a pandémia elleni spanyol küzdelmet irányította egészségügyi miniszterként. Az ERC fontos ügyekben biztosított szavazatokat a spanyol parlamentben Pedro Sánchez szocialista kormányfőnek, cserébe a katalán függetlenségi konfliktus tárgyalásos rendezésének ígéretéért.

választás Spanyolország katalán
Kapcsolódó cikkek