Közélet

Oltási útlevél bevezetésén ügyködik az unió

Oltási igazolás létrehozásáról állapodtak meg az Európai Unió vezetői.

Az vezetői csütörtökön megállapodnak abban, hogy oltási igazolásokat dolgoznak ki azoknak az uniós állampolgároknak, akik COVID-ellenes vakcinában részesültek annak érdekében, hogy újraindulhasson a turizmus a közösségen belül, és ezen belül is azért mert a déli tagországok egyre inkább félnek attól, hogy a nyári üdülési szezont sem tudják megmenteni – közölte a Reuters hírügynökség.

A COVID-19 elleni oltások bevezetésének üteme felgyorsul, így egyes kormányok, például Görögország és Spanyolország kormányai, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítvány gyors elfogadását szorgalmazzák a már beoltottak számára, hogy az emberek újra utazhassanak.

A tudósítás szerint az EU tagjai egyetértenek abban, hogy az oltási bizonyítvány üdvözlendő lenne, ugyanakkor egyértelmű, hogy meg ki kell dolgozni a részleteket, többek között azt, hogy digitális formában kell-e elfogadni, globálisan elfogadják-e, és hogy a kétlépcsős oltási folyamat melyik szakaszában kell kiadni.

Fotó: Shutterstock

Egy videokonferencia-nyilatkozat tervezett, amelyet a Reuters tudósítója látott, úgy fogalmaz, hogy folytatni kell a munkát a közös oltási igazolások érdekében, ám időkeretet ebben nem határoztak meg, hogy mikorra kellene elkészülni ezzel a feladattal. Uniós tisztviselők szerint az EU a témában együttműködik a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetséggel, amely élénkíteni akarja a légi közlekedést, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel és az Egészségügyi Világszervezettel.

Az igazolásokkal való utazás azonban jogi kérdéseket is felvetett – állítják a tisztviselők, mert az oltások sorában utolsók állíthatják, hogy mozgásszabadságukat igazságtalanul korlátozzák a gyakran hónapokig tartó sorok.

Arra is rámutatnak, hogy a WHO és az uniós ügynökségek

egyelőre nem adnak útmutatást arról, hogy azok az emberek, akik megkapták mind a két COVID-19-es vakcina dózist, továbbra is képesek hordozni a koronavírust és megfertőzni másokat, még akkor is, ha őket már nem betegíti meg.

Az sem volt világos, hogy az emberek fertőzőek lehetnek-e, miután már maguk is leküzdették a koronavírust, és meddig maradtak immunisak, s hogy nekik is meg kellene-e szerezni az oltási igazolást.

A Reuters megjegyzi, annak ellenére, hogy a hivatalos álláspont szerint az összes EU-kormány együtt akarja megoldani a kérdést, egyesek úgy dönthetnek, hogy egyenként gyorsabban haladnak. Görögország e kérdésben már meg is állapodott például Izraellel.

turizmus koronavírus oltás oltási igazolás
Kapcsolódó cikkek