Közélet

Ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon

A kedden érkezett 550 ezer adag kínai oltóanyag 275 ezer ember oltására elég.

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából, ezzel már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte Galgóczi Ágnes.

Galgóczi Ágnes elmondta,

a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég.

Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad.

Az osztályvezető azt kéri, az oltóanyagokkal kapcsolatban mindenki csak megbízható forrásokból tájékozódjon és éljen a védőoltás lehetőségével.

(Illusztráció) Fotó: Shutterstock

A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk a karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok

- mondta Kiss Róbert alezredes.

Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség. Azok, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.

A kormány előterjesztése alapján az Országgyűlés tárgyal a koronavírus-járvány miatt elrendelt meghosszabbításról.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása jelentősen elősegíti a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedések végrehajtását.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

Kiss Róbert vakcina koronavírus oltás Galgóczi Ágnes SinoPharm
Kapcsolódó cikkek