Közélet

A streaming viszi a hátán a zeneipart

Ezzel a zeneipar már hatodik évben erősödött, a húsz évig tartó csökkenés után.

A tavalyi év ismételten egy kiváló év volt a zeneipar számára. A nemzetközi zeneipar érdekeit képviselő IFPI adatai szerint a zenei felvételek piaca 2020-ban 21,6 milliárd dollárt tett ki, ami egy 7,4 százalékos emelkedést jelent a 2019-es bevételekhez képest. Ezzel a zeneipar már hatodik évben erősödött, a húsz évig tartó csökkenés után – adta hírül a Statista.

Fotó: Shutterstock

A felmérés olyan érdekességekre is rámutat, hogy milyen hatással volt a digitális terjedése a zenészek megélhetésére. A CD aranykora a 90-es években egy példa nélküli csúcsra pörgette a bevételeket, majd a digitalizáció és az MP3 alapú adatmegosztók beköszönte földrengésként érte zeneipart.

2001 és 2010 között hatvan százalékkal zuhant a zenészek CD-ből származó bevétele, ezzel mintegy 14 milliárd dollárral (4300 milliárd forinttal) csökkent az értékesítés.

Ezzel párhuzamosan a streaming szolgáltatók piaca 4 milliárd dollárosra (1200 milliárd forin) nőtt a nulláról, azonban ez távolról sem volt elég, hogy pótolja a kiszorult eladásokat. A digitális értékesítés erősödésével azonban újra pozitív trendre váltott a zeneipar.

Fotó: Statista/IFPI

Az IFPI gyűjtése alapján a zenézek számára a legnehezebb év 2014 volt, amikor a értékesítések húsz éves padlót fogtak 14 milliárd dolláron, ami 10 milliárd dollárral múlta alul 15 évvel korábbi állapotot, amikor csak a CD értékesítések egy 20 milliárd dolláros piacnak számítottak.

A tavalyi évben azonban már a zeneipar bevételeinek 62 százaléka a streaming szolgáltatásokon keresztül érkezett.

A szervezet szerint globálisan 443 millió ember használt valamilyen fizetős zenemegosztó alkalmazást a 2020-as év végére.

streaming zeneipar értékesítés bevételek
Kapcsolódó cikkek