Közélet

Javított az apa-gyerek kapcsolatokon a pandémiás időszak

A kismamák több mint háromnegyedének romlott a közérzete a pandémia hatására.

Országos internetes felmérést végzett a Pelenka.hu március végén, amelyben a pandémiás helyzet kisgyermekkel otthon levő édesanyákra gyakorolt hatásait vizsgálta.

A kutatásban több mint ezer, döntően egy vagy két gyermeket nevelő anya vett részt.

Az anyukák háromnegyede általános közérzet romlásról számolt be, míg csupán 21 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem változott a közérzete a járványhelyzet hatására.

Fotó: Shutterstock

A legtöbben türelmetlenebbek lettek, gyakoribb hangulatingadozást, fokozott szellemi fáradékonyságot tapasztaltak, de

több százan kiemelték, hogy a közérzet romlása mögött a barátoktól, rokonoktól való eltávolodás érzése áll.

A gyermekeik esetén a többség (65 százalék) nem tapasztalta ezt, viszont az a több mint 30 százalék, aki beszámolt ilyen hatásról, jellemzően zárkózottságot és fokozott türelmetlenséget érzett gyermekén.

A korlátozások kapcsán számos extra teher nehezedik az anyukákra.

Ezek közül az anyák a legmeghatározóbbnak (a megkérdezettek több mint 70 százaléka) azt ítélték meg, hogy nem tudták az otthon felgyülemlett feszültséget levezetni. Emellett a folyamatos gyermekfelügyelet (21 százalék jelölte legnehezebbnek), a folyamatos takarítás és a folyamatos főzés jelent a korábbiaknál nagyobb megterhelést számukra.

Fotó: Pelenka.h

A Pelenka.hu kutatásában azt is megvizsgálták, hogy melyik hozzátartozó volt a leginkább az anyuka segítségére a nehéz időszakban.

Itt 70 százalék a férjét, illetve élettársát jelölte meg, de sokaknál (18 százalék) a nagymamák is kiveszik a részüket a gyermekfelügyeletből.

A kutatás a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolatra is kitért. A válaszadók fele szerint a pandémia nem hatott különösképpen nagymamák/nagypapák és a gyermekek viszonyára, ugyanakkor 37 százalék szerint inkább romlott a kapcsolat, hiszen a kevesebb személyes találkozás miatt eltávolodtak egymástól.

Érdekes módon a férjek csupán 35 százalékának volt lehetősége részben vagy teljesen otthonról dolgozni,

nagy többségüknek (65 százalék) nem adatott meg a home office lehetősége. Az édesanyák iskolai osztályzattal is értékelhették az apukák részvállalását az otthoni feladatokból. Ezen a skálán a férfiak 33 százaléka érdemelt jelest, míg a 4-es és közepes osztályzatok aránya azonos volt (23-23 százalék).

Hogy ne csak a negatívumokat lássuk, a kutatásunk egy pozitív trendre is rávilágított. Kiderült ugyanis, hogy a pandémia számos kisgyermekes családban, a válaszadók több mint egyharmadánál pozitívan hatott a gyermekek és az apák közötti kapcsolatra

– emelte ki Csereklei Zoltán, a Pelenka.hu ügyvezető igazgatója.

járvány Pelenka.hu koronavírus
Kapcsolódó cikkek