Közélet

Nyit egymás felé az USA és Kína

Antony Blinken miniszter kínai hivatali kollégájával tárgyal. Ez lesz az első magas rangú találkozó a két ország között az új amerikai kormány januári hivatalba lépése óta.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette szerdán, hogy Antony Blinken miniszter és Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója jövő szerdán Alaszkában találkozik Jang Csie-csivel, a kínai külpolitika legmagasabb rangú vezetőjével és Vang Ji külügyminiszterrel.

Ez lesz az első magas rangú találkozó a két ország között az új amerikai kormány januári hivatalba lépése óta.

A South China Morning Post (SCMP) című, hongkongi székhelyű lap már szerdán reggel beszámolt arról, hogy lesz ilyen találkozó. Blinken és Sullivan előtte Japánban és Dél-Koreában – két térségbeli szövetségesénél – tesz látogatást, onnan hazatérve állnak meg Anchorage-ban.

Fotó: Chris Kleponis/AFP

Blinken a Twitteren beszámolt arról, hogy azokról a témákról akar tárgyalni,

amelyekben a legnagyobb az ellentét az Egyesült Államok és Kína között, és ezt elmondta a washingtoni képviselőház külügyi bizottságában is, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni a tárgyalások tartalmáról. Kijelentette, hogy „ez nem stratégiai tárgyalás lesz”.

A legutóbbi, magas rangú, kétoldalú diplomáciai találkozó tavaly júniusban volt, még Donald Trump elnöksége idején, amikor a viszony már nagyon kritikussá vált a két fél között: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hawaii-on találkozott Jang Csie-csivel, de nem sikerült csökkenteniük a feszültséget. Az AFP hírügynökség megjegyezte, hogy Trump és külügyminisztere minden téren konfrontálódott Pekinggel, a viszony szinte a hidegháború idején tapasztalthoz vált hasonlóvá.

Blinken elismerte, hogy a republikánus párti volt elnök okkal volt szigorú Kínával, de az új, demokrata párti kormány jobban össze akarja hangolni lépéseit szövetségeseivel, mint elődje, és hangsúlyozta, hogy a globális kihívások területén – mint a koronavírus-járvány és a klímaváltozás – együtt akar működni Kínával. Blinken a múlt héten a XXI. század legnagyobb geopolitikai kihívásának nevezte Kínát.

Peking is esélyt akar adni az új amerikai kormánynak a kapcsolatok megújítására, de csak feltételekkel:

ha Washington felhagy a kereskedelmi háborúval, és nem avatkozik bele Kína „belügyeibe”, nevezetesen az ujgur kisebbséggel és Hongkonggal szembeni politikájába, valamint nem támogatja Tajvant vele szemben, mert a szigetet sajátjának tekinti.

 

Blinken USA Kína Jang Csie-csi
Kapcsolódó cikkek