Közélet

Érvényes lesz az EU-ban a magyar vakcinatanúsítvány

A zöldkártya, a helyi szabályozástól függően, adott esetben megkönnyítheti a belépést.

Eldőlni látszik, az európai uniós vakcinaútlevél elfogadja alapként a magyar oltási kártyák igazolta védettséget, bármelyik engedélyezett vakcinával történt is az oltás. A hivatalosan digitális zöld igazolványnak nevezett európai dokumentumnak a sajtóban elterjedt neve, a vakcinaútlevél azonban félrevezető, mert nem a határátlépést lehetővé tevő papírról van szó. A brüsszeli EU-nagykövetek ma vitatják meg az erről szóló európai bizottsági tervezetet, amelyet többek között a Politico ismertet.

Eszerint a beutazási szabályokat továbbra is a tagállamok határozzák meg.

A zöldkártya azonban, a helyi szabályozástól függően, adott esetben megkönnyítheti a belépést, például a vele rendelkezők elkerülhetik a kötelező tesztelést vagy a karantént.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A Euronews szerint Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa arról számolt be európai parlamenti képviselőknek, hogy a javaslat nemcsak a vakcinázás igazolásáról szól, hanem a negatív teszt és a koronavírus-megbetegedésből való felépülés tanúsításáról is, és gondoskodik róla, hogy a nem vakcinázottakat ne érhesse diszkrimináció. Az ún. zöld igazolványt június 21-re tervezik bevezetni. Eredetileg már májusban szerették volna, de ezt a határidőt nem tudják tartani. A hvg.hu szerint

a tervezet csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák elfogadását tenné kötelezővé a tagállamok számára a kedvezményekhez, de lehetővé tenné nekik, hogy a többit szintén elfogadják, így a Magyarországon is alkalmazott kínai és orosz oltóanyagokat is.

A digitális zöld igazolvány azonban minden EU-polgárnak járna, akit valamely tagállamban engedélyezett vakcinával oltottak be.

Tineke Strik holland európai parlamenti képviselő a Euronewsnak elmondta: lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok elfogadják egymás oltási igazolványait.

Amikor a tagállamok elkezdik használni belföldön ezeket az igazolványokat, például az éttermekhez vagy szolgáltatásokhoz hozzáférést nyújtva, nem szabadna diszkriminálniuk a saját polgáraik és az EU-állampolgárok között

– tette hozzá.

Európai Gyógyszerügynökség koronavírus vakcinaútlevél
Kapcsolódó cikkek