Közélet

Már 37 százalékos a magyarok átoltottsága

A magyar vakcina ugyanolyan technológia alapján készül majd, mint a Sinopharm oltása – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Tetemes mennyiségű oltóanyag jött Magyarországra – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Szombaton 600 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezett, a hétvégén sok szakember dolgozott azon, hogy az oltóanyag felszabadítható legyen és azt a Hungaropharma Zrt. telephelyén szétosszák. Valamennyi oltóponton elérhetők ezek a vakcinák, és a háziorvosoknak is rendelkezésére bocsátják – tette hozzá.

A kínai oltóanyag elölt, teljes vírust tartalmazó inaktivált vakcina. Mindegyik vakcina más-más módon váltja ki a védettséget, a Sinopharmáé nagyon hatékony erős immunválaszt vált ki.

Kiemelte: nem véletlen, hogy a Magyarországon készülő koronavírus elleni vakcina előállításához is ezt a technológiát választották. A múlt héten megnyílt online időpontfoglalást sokat használják, az országos tiszti főorvos nem közölt számokat, hogy hányan regisztráltak. Eddig már 3,6 millióan kaptak első oltást, 1,6 millióan pedig márt a második dózison is túl vannak – mondta Müller Cecília.

Elkezdődött a WHO (Egészségügyi Világszervezet) európai immunizációs hete, aminek a koronavírus elleni vakcináció a témája, és az az üzenete, hogy „senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban” – mondta Müller Cecília.

Fotó: Vajda János / MTI

A járványadatokat ismertetve kiemelte,

Magyarországon 37 százalékos az átoltottság, Málta után a második helyen vagyunk, szemben az 21 százalékos átoltottságával.

Hangsúlyozta, a járvány nem ért véget, 1936 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, és sajnos 176-an belehaltak a betegségbe, vannak közöttük fiatalok is, akiknek nem volt semmilyen alapbetegségük. Jelenleg 6443 főt ápolnak kórházban, több mint hétszázan vannak lélegeztetőgépen.

Az indiai vírusváltozattal kapcsolatban elmondta: két különböző variánsnak a mutánsaként jelent meg. A virológusok szerint

a Magyarországon használt ötféle vakcina védelmet jelent az indiai mutánssal szemben is.

Kiemelte, egyelőre Magyarországon az indiai változatot még nem azonosították.

Megjelent a rendelet négymillió oltás utáni szabályokról

Nagy lépés, hogy a védettek és gyerekeik benti éttermekben ehetnek.

A teraszok újranyitásával kapcsolatban kirívó szabálysértést nem tapasztaltak a hétvégén – mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Nem kellett egyetlen éttermet sem bezárni a szabályok megsértése miatt. Kiss Róbert kiemelte, a 4 millió beoltott után hatályba léphetnek az újabb szabályok, amelyek már megjelentek a Magyar Közlönyben. Többek között a kijárási tilalom éjfélre módosul, megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső részei és a szálláshelyek is, melyek védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe. Kinyithatnak az állatkertek, a vadasparkok, a színházak, a könyvtárak és a mozik is. Mivel a járvány még mindig jelen van, a magán- és családi rendezvények esetében a tavaly bevezetett korlátozó intézkedések vannak továbbra is érvényben – hangsúlyozta.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

járvány LAZÍTÁS fertőzés átoltottság vakcina koronavírus járvány oltás indiai variáns SinoPharm Müller Cecília újranyitás
Kapcsolódó cikkek