Közélet

Navalnijnak már az alapítványait is felfüggeszti az orosz bíróság

Az ügyészség szerint az alapítványok nemkívánatosnak minősített külföldi és nemzetközi szervezetek tevékenységét végzik az ország területén.

Ideiglenes korlátozó intézkedéseket rendelt el kedden a moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított, az orosz főváros ügyészsége által szélsőségességgel vádolt Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) ellen.

A korlátozásokat, amelyeket a bíróság sajtóosztályának közleménye az ügy zárt tárgyalása miatt nem részletezett, a moszkvai ügyészség kérésére vezették be. A két alapítvány jogi képviselői a Kommerszant című lappal közölték, hogy

a tilalom a tömegtájékoztatási eszközökkel való együttműködésre, a nyilvános események szervezésére és a választásokon való részvételre vonatkozik, egészen az ügyészég által kezdeményezett eljárásban meghozandó ítéletig.

Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója a Telegramon jelezte, hogy az alapítvány anyagi támogatását egyelőre nem tiltották meg.

Hétfőn lett ismeretes, hogy Genyisz Popov moszkvai ügyész elrendelte a regionális úgynevezett „Navalnij-törzsek” tevékenységének felfüggesztését. Ennek következtében csoportok nem szervezhetnek gyűléseket, nem oszthatnak meg anyagokat az interneten, valamint nem vehetnek részt választáson vagy népszavazáson.

A bírságok, valamint az adók és az illetékek befizetésén kívül bankszámlát másra nem használhatnak.

A fővárosi törvényszéken hétfőn tartottak volna előzetes tárgyalást arról, hogy szélsőséges szervezetnek minősítsenek-e több, Navalnijhoz fűződő szervezetet.

Az ügyészség ezek tevékenységének szélsőségesnek nyilvánítását és betiltását indítványozta.

Az eljárást csütörtökre elnapolták. Vélhetően ekkor dönt majd a bíróság, hogy ügyrendbe veszi-e az ügyészi kereset érdemi elbírálását, avagy visszaküldi a felügyeleti szervnek a jogsértések orvoslása céljából.

A moszkvai ügyészség szerint a Navalnijhoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig „a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, egyebek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

Az ügyészség emellett úgy véli, hogy

az érintett csoportok Oroszországban nemkívánatosnak minősített külföldi és nemzetközi szervezetek tevékenységét végzik az ország területén.

Macron felhívta Putyint

A francia államfő súlyos aggodalmának adott hangot a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus egészségi állapota miatt, és az alapjogok tiszteletben tartására kérte Putyint a telefonbeszélgetésükön.

 

alapítvány Navalnij Orosz bíróság Putyin
Kapcsolódó cikkek