Közélet

Nyithatnak a britek

Az Egyesült Királyságban a járványadatokhoz igazított részletes nyitási menetrendnek megfelelően kinyithattak az üzletek, fodrászok és sörkertek, míg Csehországban a továbbra is súlyos járvány miatt csak az óvodások és az alsó tagozatosok térhetnek vissza a tanterembe.

Angliában, Walesben és Észak-Írországban hétfőtől újból minden üzlet megnyithatott, így például a fodrászok, edzőtermek mellett azok az éttermek is,

amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást, Skóciában azonban április 26-ig várni kell még a nyitással. Boris Johnson miniszterelnök szerint ez nagy lépés a járványügyi korlátozásoktól való teljes mentesség felé.

A vállalkozások százezreinek kellett ugyanis bezárniuk január elején, amikor újabb hullámot generált a fertőzőbb brit vírusvariáns. Azóta Nagy-Britannia teljes felnőtt lakosságának jóval több mint a fele, 32,1 millió ember megkapta az első oltást, és 7,5 millióan már a második dózison is túl vannak.

Ennek és a korlátozó intézkedéseknek is köszönhető, hogy

a januári csúcshoz képest mára meredeken, több mint 95 százalékkal csökkent a fertőzéses esetek száma, és több mint 90 százalékkal kevesebben haltak meg a betegségben.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt huszonnégy órában 1730 új fertőzöttet és mindössze hét halálesetet regisztráltak a 67 milliós országban.

A brit kormány már február 22-én pontos újraindítási menetrendet dolgozott ki, amelyben előre meghatározta, hogy a javuló járványadatokhoz milyen enyhítő lépések tartoznak majd. A kormány előzetes számításai ez idáig pontosnak bizonyultak. Így első komoly lépésként március 8-án megindulhatott a tanítás az összes iskolában, míg március 29-én feloldották az otthonelhagyási korlátozásokat is.

Fotó: Adrian Dennis / AFP

Hétfőtől az üzletek megnyitása mellett ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek. Emellett korlátozásokkal megindulhat a belső turizmus is. Az esküvőkön tizenöten, a temetésen harmincan vehetnek részt.

Ez a szabályozás érinti II. Erzsébet királynő múlt pénteken elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg szombati temetését is, amelyen szintén csak harmincan lehetnek jelen.

A részletes nyitási menetrend következő időpontja május 17-e, ekkorra ütemezték egyebek között a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezését is. A brit kormány azonban már korábban jelezte, hogy a külföldi járványügyi és oltási helyzet miatt egyelőre nem tudja garantálni, hogy ez az időpont tartható lesz. A nyitási menetrend öthetente számol a korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes szigorítás feloldását.

A jól megtervezett és óvatos nyitás annak ellenére is érvényesül, hogy a kormányra hatalmas nyomás nehezedik:

a 9,9 százalékkal csökkent tavaly, ami a legmélyebb zuhanás az 1709-es nagy fagy óta. Az unióból kizárólag a spanyol gazdaság esett ennél is nagyobbat, 10,8 százalékot, minden más ország ellenállóbbnak bizonyult. Ennek az Egyesült Királyság esetében az is oka, hogy a járvány időszaka egybeesett az uniótól való elszakadás folyamatával.

Nem ennyire megnyugtatók a nyitás feltételei Csehországban, ahol hétfőtől megszűnt a járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot, és a pandémiatörvény rendelkezései váltak irányadóvá.

Megszűntek a lakhelyelhagyási korlátozások, az óvodások és az alsó tagozatosok egy része visszatérhetett a tanterembe,

emellett újraindult néhány szolgáltatás. A továbbra is súlyos járványhelyzet miatt azonban a sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a legtöbb szolgáltatás.

Csehország szükségállapot korlátozó intézkedések Nagy-Britannia Egyesült Királyság járványhelyzet feloldás
Kapcsolódó cikkek