Közélet

A munkahelyi légkör fontosabb mint a fizetés a fiatalok számára

A Zyntern.com kutatása a pályakezdők munkahelyi preferenciáit vizsgálta, képet kaphatunk belőle a fiatalok terveiről is.

Idén negyedszerre végzett kutatást a pályakezdők – a 16-28 éves korosztály – munkaerőpiaci igényeiről a Zyntern.com állásportál.

A több mint 4000 elemű mintán végzett kutatásból kiderül, hogy a pozitív munkahelyi légkör a legfontosabb szempont a fiatalok számára, de nagyon fontos a nyitott támogató vezető, az előrelépési lehetőségek és a munkahelyi infrastruktúra is.

Szemben a tavalyi és tavalyelőtti eredményekkel, visszaszorult viszont a rugalmas munkaidő és a valódi szakmai munka iránti igény.

Ugyanakkor az önálló, kreatív kibontakozást jelentő munkavégzés egyértelműen népszerűbb mint a nem nagy felelősséggel járó feladatok végrehajtása.

Fotó: Shutterstock

Az is érdekes, hogy a legfiatalabbak (16-19 évesek) számára a környezetvédelem, míg 20-23 évesek körében a támogató vezető, 27 év felett pedig a fizetés mértéke az, ami jóval fontosabb, mint a többi korcsoportban.

A kitöltők legnagyobb arányban ( 32 százalék) akár 5 évnél tovább is maradnának első munkahelyükön, ám Budapesten ez az arány alacsonyabb mint vidéken.

A vállalatok közül a legtöbben vagy multinacionális cégnél dolgoznának szívesen, vagy saját vállalkozást indítanának, míg a szabadúszó lét a legkevésbé népszerű.

A fizetési igények átlaga nettó 248 800 forint,

ám mind a férfiak és nők között, mind a Budapest-vidék viszonylatban csökkent a kezdő bérigények közötti különbség.

munkaerő-toborzás pályakezdők munkaerőpiac fiatalok fiatal munkaerő
Kapcsolódó cikkek