Közélet

Az utazási korlátozások enyhítését javasolja az Európai Bizottság

A javuló járványügyi helyzetre és az átoltottság haladására hivatkozva javasolja a Bizottság a tagállamoknak az enyhítést.

Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet EU-szerte javulóban van, és a lakosság beoltása is egyre nagyobb ütemben halad a tagországokban, a Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok fokozatosan – és összehangolt módon – enyhítsék az utazási korlátozásokat. Különösen az uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező utazók esetében – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Fotó: NiT Hungary

A szabad mozgás visszaállításának megkönnyítésére a Bizottság az alábbiakat javasolja:

  • A teljesen beoltott személyeket, illetve azokat a koronavírus-fertőzésből felépült embereket, akik megkapták az első adag oltást mentesíteni kell az utazással kapcsolatos tesztelési és karanténkötelezettségek alól.
  • Annak érdekében, hogy a család együtt utazhasson, a szülőkkel utazó kiskorú gyermekeket mentesíteni kell a karanténkötelezettség alól, ha szüleiknek nem kell karanténba vonulniuk (például azért, mert már megkapták a védőoltást). A 6 éven aluli kisgyermekeket az utazással kapcsolatos tesztelés alól is mentesíteni kell.
  • A Covid19-fertőzésből felgyógyult személyeket a pozitív PCR-tesztet követő 180 nap folyamán mentesíteni kell az utazással kapcsolatos tesztelési és karanténkötelezettségek alól.
  • Vezessenek be egységes érvényességi időszakot a tesztekre: ez a PCR-tesztek esetében 72 órát, az antigén gyorstesztek esetében pedig (ott, ahol ezeket a tagállamok elfogadják) 48 órát tenne ki a javaslat értelmében.
  • járvány PCR-teszt Európai Bizottság koronavírus korlátozások utazás
    Kapcsolódó cikkek