Közélet

Elmarad az amerikai szankció az Északi Áramlat 2-vel szemben

A Németországgal való jó viszony fenntartása fontosabb mint a vezeték megakadályozása.

Mégsem sújtja szankciókkal az orosz Északi Áramlat 2 gázvezetéket építő céget a Biden-adminisztráció – írja a CNN. A lépés hátterében a szövetségesekkel való jó viszony elsőbbsége állhat a potenciális geopolitikai fenyegetéssel szemben.

Az Egyesült Államok a nemzetbiztonságra hivatkozva oldja fel a szankciókat az építkezésre létrehozott Gazprom leányvállalat, a svájci Nord Stream 2 AG-vel szemben, ugyanakkor az építkezésben részt vevő kisebb orosz cégek viszont számíthatnak szankciókra.

A vezetéket ellenző adminisztráció hosszas töprengés után adott zöld utat a projektnek, úgy döntve, hogy a Németországgal való jó viszony fenntartása fontosabb mint a vezeték megakadályozása. A források szerint a végső döntés a Fehér Házban született.

Anthony Blinken
Fotó: CHRIS KLEPONIS / AFP

Az ország külügyminisztériumának szóvivője mindenesetre riporteri kérdésekre megerősítette, hogy a

továbbra is ellenzik a projektet és jelezte, hogy az abban résztvevő cégek továbbra is a szankciókat kockáztatják.

Mindenesetre a lépés fokozhatja a feszültséget a Fehér Ház és a demokrata párti képviselők között, akik amúgy is frusztráltak, hogy Biden nem gyakorol erőteljesebb nyomást Izraelre az erőszak megszüntetése érdekében.

A döntés ellenére Anthony Blinken amerikai külügyminiszter német kollégájával Heiko Maassal beszélve jelezte, hogy országa továbbra is ellenzi a vezeték megépítését.

A Putyin számára győzelmet jelentő lépés csupán órákkal előzi meg, hogy Blinken az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén találkozzon az orosz Szergej Lavrovval, ahol többek között Biden és Putyin jövőbeli találkozója is terítékre kerülhet.

A hírekre reagálva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter helyettes szerint a döntés segíthet normalizálni az orosz-amerikai viszonyt – írja a Reuters.

Északi Áramlat II. Szergej Lavrov Joe Biden Vlagyimir Putyin Északi áramlat Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek