Közélet

Libanonból is megpróbáltak rálőni Izraelre

Az izraeli rakétavédelmi rendszer megsemmisítette az egyik lövedéket, a többi valószínűleg lakatlan területen csapódott be.

Négy rakétát lőttek ki Libanon déli részéről Izraelre szerdán, az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt – közölték katonai források.

A rakétákat a Türosz térségében található Szeddikine falu környékéről lőtték ki.

Az izraeli rakétavédelmi rendszer megsemmisítette az egyik lövedéket, a többi valószínűleg lakatlan területen csapódott be.

A támadás miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael alsó-galileai térségében, Haifa kikötőjében és attól keletre. Egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte a rakétákat, és egyik oldalról sem érkezett hír károkról vagy áldozatokról. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Libanonból támadást indítottak Izrael ellen május 10-e óta.

Fotó: MAHMOUD ZAYYAT / AFP

Hétfőn hat lövedéket lőttek ki Izrael északi részére, amire tüzérségi támadás volt a válasz. Múlt csütörtökön három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, mindhárom a tengerbe esett.

Izrael 2006-ban háborút indított a Hezbollah radikális libanoni párt gerillái ellen, akiknek jelentős hátországuk van Libanon déli részén, és fejlett rakétaarzenállal rendelkeznek. Azóta nagyjából nyugalom honol a határrégióban.

Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 219 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.

Amerika bizonyítékokat vár Izraeltől

Antony Blinken külügyminiszter egyúttal felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy kíméljék a polgári lakosságot.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek