Közélet

Módosítanák a bérlakásokra vonatkozó szabályozást

Kedvezményes áron lehetnek megvásárolhatók a jövőben az önkormányzati és állami tulajdonú bérlakások.

Kedvezményes áron lehetnek megvásárolhatók a jövőben az önkormányzati és állami tulajdonú bérlakások

– derül ki a Parlament honlapjára felkerült törvényjavaslatból. A Böröcz László fideszes politikus által jegyzett jogszabálymódosítás sarkalatosnak minősül, ezért az elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

A javaslat szerint azok a bérlők vehetnék meg az ingatlanokat, akiknek 2020. december 31-én fennállt a bérleti jogviszonyuk. A szándékot Böröcz László azzal indokolta, hogy

a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

Fotó: Shutterstock

Az ingatlanok forgalmi értékét az önkormányzatoknak kell közölniük a vételi joggal rendelkezővel hat hónapon belül, ha ezt elmulasztják, akkor az állam fogja megállapítani. A vételárat a forgalmi érték 30 százalékában állapítja meg a törvényjavaslat, ha a bérleti jogviszony időtartama 2021. január 1-jén nem éri el az egy évet. Minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ár, amely nem lehet kevesebb az érték 15 százalékánál. Ha a vételárat egy összegben fizetik ki, a mértéke a megállapított összeg 70 százaléka.

A bérlők addig nem élhetnek a vásárlási jogukkal, amíg adó-, tb-, adók módjára behajtandó köztartozásuk vagy a tulajdonos állam vagy önkormányzat felé bármilyen jogcímen lejárt és ki nem egyenlített tartozásuk van.

Önkormányzat Parlament bérlakás
Kapcsolódó cikkek