Közélet

Nagy István: Meg tudjuk valósítani a gazdálkodók álmait

Két átmeneti esztendő következik, zárjuk a múltat és elkezdjük felhasználni a következő uniós költségvetési ciklus forrásait, ezért az idén és jövőre gyakorlatilag 1500 milliárd forint forrással érkezünk a gazdákhoz – mondat Nagy István agrárminiszter a F

A következő két évben ezerötszázmilliárd forint jut az agrárium és az élelmiszeripar számára a vidékfejlesztésre szánt forrásokból – mondta a Figyelőnek adott interjúban Nagy István agrárminiszter.

Beszámolója szerint az elvégzett számítások alapján minden egyes fejlesztésre fordított forint közel másfelet hoz vissza. Mint mondta, a tárca rendelkezik annyi forrással, hogy akinek megalapozott elvárásai vannak a jövő tekintetében és érvényes pályázatot nyújt be, az biztosan számíthat arra, hogy nyertese lesz a következő időszaknak. Szinte kivétel nélkül a teljes agrárium és élelmiszeripar, a kicsiktől a nagyokig, mindenki forráshoz juthat. Hozzátette:

Meg tudjuk valósítani a vidéki gazdálkodók álmait, ez az igazán nagy jelentősége a mostani pályázati ciklusnak.

A miniszter az interjúban részletesen beszámol arról is, hogy mikor milyen pályázat kiírására lehet számítani, és milyen forráskerettel lesz meghirdetve. A tárcavezető tájékoztatása szerint a kormány a Green Dealt addig tartotta veszélyesnek, ameddig nem sikerült megkötni azokat a megállapodásokat, amelyek biztosították azokat a garanciákat, hogy lesz forrás is arra, hogy a célkitűzéseket meg lehessen valósítani.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A képmutatás kiváló példájának nevezte, hogy miközben Európában mindent az éghajlatváltozásnak, a klimatikus viszonyoknak rendelünk alá, hiszen ezt tartjuk az évszázad legnagyobb kihívásának, ám amikor sor került a szabadkereskedelmi megállapodásokra, akkor mindez már nem számít. Lényegtelen lesz, hogy mennyi kerozint vagy dízelolajat égetünk el, mire ideszállíttatjuk az adott terméket, nem számít, mennyi esőerdőt vágnak ki az adott termény megtermelése érdekében, hogy mennyi növényvédőszert, egyéb mérget használnak, hogy gyerekeket dolgoztatnak, semmi sem számít, csak az, hogy legyen olcsó élelmiszer.

Mivel hazánk exportőr ország, általában támogatólag viszonyul a kereskedelmi megállapodásokhoz. De a termelőink érdekét is figyelembe kell venni.

„Vagyis – tette hozzá –, ha azt akarjuk, hogy itt elterjedjen az ökológiai gazdálkodás, hogy kevesebb növényvédő szer kerüljön a földekre, kevesebb műtrágyát használjunk és jobb állatjóléti előírásokat tartsunk be, akkor az a legfontosabb, hogy kimondjuk azt is, mindez úgy lehetséges, ha az unió területén forgalmazott minden élelmiszer előállítására azonos előírások vonatkoznak.”

A miniszter kitért még a hazai termékek kiskereskedelemben betöltött súlyáról, az exportpiacok fejlesztéséről, a járvány utáni újraindulásról és az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről is.

uniós források támogatások gazdálkodók Nagy István Figyelő
Kapcsolódó cikkek