Közélet

Teljes transzparenciát ígért a Fudan Egyetemről Palkovics László

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és a IX. kerületi polgármester több mint kétórás egyeztetést tartottak.

A Fudan Egyetemről és a Diákvárosról egyeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. A közel kétórás egyeztetés után Palkovics László azt mondta:

összesen négy elemet tartalmaz a Diákváros projekt, az egyetemfejlesztési, a kollégiumfejlesztési, a közösségfejlesztési és a kutatóintézeti elemet.

„Az egy előrelépés, hogy részletesen tájékoztattuk a főpolgármestert és a IX. kerületi polgármestert a diákváros projektről” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megbeszélés után.

Hozzátette: az egyeztetés során

Karácsony Gergely azt mondta, egyetemről soha nem volt szó ebben a projektben. A kormány értelmezése szerint viszont mindig is egyetemváros építéséről volt szó a fejlesztési munkák előkészítése során

– mondta a miniszter.

A Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Fotó: MTI

Palkovics László szerint abban nincs vita közte és a főpolgármester között, hogy a világ 30 legjobb felsőoktatási intézménye közé tartozó Fudan Egyetem kampusza, ha Budapestre költözik az Magyarország felsőoktatási színvonalát emelni.

Egyelőre előkészítő anyagok vannak terítéken és Palkovics László hozzátette:

megépítik a diákvárost is és megépítik a kollégium részét is.

Az ITM ez egyeztetés során azt vállalta, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett valósul majd meg, egyeztetnek a hallgatói önkormányzatokkal és az önkormányzatok részvételével teljes transzparencia mellett zajlik majd a diákváros megvalósítása. Palkovics László hangsúlyozta, a főpolgármester ragaszkodik ahhoz, hogy egyetem ne épüljön a diákvárosban.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta:

a Fudan Egyetemmel történt megállapodás szerint a bölcsészettudományi és közgazdasági képzés mellett, műszaki és orvosképzés valósulna meg a budapesti kampuszon. Az egyetem a jelenlegi becslések szerint 440 milliárd forintból valósulhat meg,

válaszolta Palkovics László a Világgazdaság kérdésére. Hozzátette:

a képzésekhez szükséges infrastruktúra igény alapján tervezték meg, hogy hány laboratóriumra, szeminárium teremre és milyen eszközökre lenne szükség, és hogy hány hallgatót kell a Fudan Egyetem hallgatói közül a diákváros terültén épülő kollégiumban elhelyezni.

A sajtóban megjelent 540 milliárd forintos összeg pedig már tartalmazza a rekreációs célú épületeket is, ami mozit, és sportlétesítményt is jelent majd. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina az egyeztetés után nem tartott tájékoztatót, későbbre ígértek tájékoztatást.

Hosszú és eredménytelen megbeszélés volt a miniszter úrnál

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A főváros továbbra sem támogatja a Fudan Egyetemmel kapcsolatos beruházást a Diákváros területén.

Hozzátette: több mint 540 milliárd forint közpénzből egy kínai elit egyetemet tervez a kormány a diákvárosban megépíteni, a kínai egyetem miatt a Diákváros túlzsúfolt lenne.

Budapest egy konzultációt hirdet a Fudan beruházásról

– jelentette be, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester, hozzátette a véleménynyilvánítás a alatt alkalmazható online eszközök segítségével valósul meg.

Karácsony Gergely Baranyi Krisztina Palkovics László Fudan Egyetem
Kapcsolódó cikkek