Közélet

Több száz milliárdból erősítik meg a Capitolium védelmét

Miután a képviselők megszavazzák a törvényt, még a szenátus is megvitatja a javaslatot mielőtt Joe Biden amerikai elnök aláírhatná azt.

Az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza csütörtökön szavaz a Capitolium biztonsági költéseinek az 1,9 milliárd dolláros (545 milliárd forintos) megemeléséről. A döntés a január 6-i ostromra reagál, amelynek során többen életüket is vesztették – adta hírül a CNN.

A demokrata törvénycsomag több fontos szabályozást is magában foglal, például a biztonsági rendszereket fejlesztené, és a törvényhozók számára is nagyobb felkészültséget tenne lehetővé.

Miután a képviselők megszavazzák a törvényt, még a szenátus is megvitatja majd a javaslatot mielőtt Joe Biden amerikai elnök aláírhatná azt.

A képviselőház szóvivője, Nancy Pelosi azt mondta, hogy az új törvények meg fogják védeni a Capitolium épületét, és mindenkit, aki abban dolgozik.

Nem várhatunk, ezt meg kell tennünk, és most kell megtennünk

- mondta a szóvivő.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A rendelet jelenlegi formájában többek között ezekre a területekre különítene el forrásokat:

  • 250 millió dollárt (71,6 milliárd forintot) költenének fizikai védelmi berendezésekre, például beépített, felugró és behúzható kordonokra.
  • 200 millió dollárért (57,3 milliárd forintért) egy új akciócsoportot hoznának létre, amelynek a Capitolium védelme lenne a feladata.
  • 162,7 millió dollárért (46,6 milliárd forintért) megerősítenék az ablakokat és ajtókat az épületben.
  • 18 millió dollárért (5,1 milliárd forintért) új testkamerákat, speciális kiképzést és új felszerelést, ideértve sisakokat, botokat és testpajzsokat kapna az épület rendészete.
  • 10,6 millió dollártért (3 milliárd forintért) új kamerarendszert telepítenének.
  • 7,4 millió dollárt (2,1 milliárd forintot) fordítanak a képviselők biztonsági protokolljának fejlesztésére, beleértve veszélyhelyzetekre való felkészüléseket.
  • Elfogadta szerdán az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kétpárti bizottságot hoznának létre a Capitolium ellen január 6-án elkövetett támadás kivizsgálására.

    A vezető republikánusok által ellenzett jogszabálytervezetet 252 igen, 175 nem szavazattal fogadta el a képviselőház.

    Harmincöt republikánus képviselő csatlakozott igen szavazattal a demokratákhoz. A törvényjavaslatról a szenátusnak is szavaznia kell. A felsőházban 50-50 arányú a két párt szenátorainak aránya.

    Abban az esetben, ha szavazategyenlőség alakul ki, Kamala Harris demokrata párti alelnök szava dönt.

    A múltheti kétpárti megállapodás feltételei szerint a bizottságnak egyenlő számú demokrata és republikánus tagja lenne, mindkét pártból öt politikus, akik rendvédelmi és nemzetbiztonsági háttérrel rendelkeznek. Ez lényeges különbség Nancy Pelosi demokrata házelnök korábbi javaslatához képest, aki azt akarta, hogy 11 tagú legyen a bizottság 7 demokrata és 4 republikánus taggal.

    A tervek szerint a testület idézési jogkörrel rendelkezne, és december 31-ig jelentést kell összeállítania, amely nemcsak a január 6-i zavargások elemzéséről szólna, hanem ajánlásokat is tartalmazna az esetleges hasonló jövőbeli események megelőzésére.

    Donald Trump javaslat milliárd dollár Joe Biden képviselőház Capitolium biztonság törvény Amerikai Egyesült Államok védlem csomag megerősítés
    Kapcsolódó cikkek