Közélet

Több száz millióért kelt el a legdrágább jegy az űrutazásra

Az egyik helyre meghirdetett árverés első fordulójában a világ 135 országából több mint 5200 ajánlat érkezett Jeff Bezos űrkirándulására.

Az eddig legtöbbet ajánló 2 millió dollárt (575 millió forintot) fizetne egy helyért a Blue Origin első űrutazásán – adta hírül a Reuters.

A vállalat július 20-ra hirdette meg első, legénységgel tervezett űrutazását a New Shepard nevű űrhajóval.

Az egyik helyre május 5-én meghirdetett árverés első fordulójában a világ 135 országából több mint 5200 ajánlat érkezett az űrkirándulásra.

Az Amazon internetes óriáscég alapítójának űripari vállalkozása nem közölte, hogy mekkora volt a legmagasabb ajánlat az első fordulóban, csak azt, hogy a második forduló 1,4 millió dolláros kikiáltási árral indult. Az online aukció június 10-ig tart, a győztes nevét június 12-én, egy élőben közvetített végső liciten teszik közzé, a bevételt az űripari vállalat fiatal tudósokat támogató alapítványa kapja.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

A New Shepard indítását július 20-ra, az Apollo-11 Holdra szállásának napjára tervezik. A kereken tíz perces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra repíti az utasokat, majd visszatér a Földre. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a többi utas, és azt sem, hogy ők mekkora részvételi díjat fizetnek, de azt biztosnak látszik, hogy 200 ezer dollárnál többet.

Az űrhajó, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani; az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

Bezos több milliárd dollárnyi Amazon részvényt adott el

Jeff Bezos, az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat 6,7 milliárd dollárnyi részvényét adta el májusban.

 

jegy Blue Origin több száz millió árverés aukció Jeff Bezos űrutazás
Kapcsolódó cikkek