Közélet

Új állami hatóság felügyeli a dohánykereskedelmet és a szerencsejátékot

A koncessziós szerződésekkel kapcsolatos feladatokat is a szervezet látja majd el.

Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) néven új állami hatóság felügyeli a dohánykereskedelmet és a szerencsejátékot október elsejétől – derült ki a csütörtök este Magyar Közlönyben megjelent törvényből.

A hatóság látja el többek között a dohánytermék-kiskereskedelem szabályozásával, ellenőrzésével és felügyeletével összefüggő feladatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként, a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági ellenőrzésével és szabályozásával összefüggő feladatokat pedig a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként.

A felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével kapcsolatos jogköröket is megkapta a az új állami szervezet.

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Az állami koncessziós szerződések megkötésére irányuló eljárások lefolytatása is szintén a SZTFH hatáskörébe fog tartozni. A törvény arról is rendelkezik, hogy ennek keretében Koncessziós Tanácsot fog működtetni, amelynek vezetője a hatóság elnöke.

Központi költségvetési szervként az Országgyűlés költségvetési fejezetén belül önálló címet képez. Az elnököt a miniszterelnök nevezi majd ki 9 évre, megbízatása egyszer meghosszabbítható. Mint önálló szabályozó szerv vezetője, rendeletet is kiadhat.

 

dohánybolt szerencsejáték SZTFH
Kapcsolódó cikkek