Közélet

A hétvégén búcsút inthetünk a kötelező maszkviselésnek

Nem kell már sokat várni arra, hogy búcsút mondjunk a kötelező beltéri maszkhasználatnak. A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai alapján 5 468 000 fő kapta meg itthon a vakcina első adagját, így csupán 32 000 oltás hiányzik az újabb korlátozások feloldásához. Noha az oltási ütem lelassult az elmúlt időszakban – hétvégén csupán 13 000 fő kapott oltást –, a hétvégén elérhetjük az újabb mérföldkövet jelentő 5,5 milliós átoltottsági arányt.

 

Fotó: Shutterstock

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező érvényű beltéri maszkhasználat, így az egészségügyi intézmények kivételével sehol sem lesz kötelező a maszkviselés, így az éttermekben, szállodákban, tömegközlekedési eszközökön is fellégezhetünk.

Nem lesz szükség védettségi igazolványra éttermek, szállodák, strandok látogatásához, azonban tömegrendezvényekre, koncertekre, szórakozóhelyekre való belépéshez továbbra is elengedhetetlen lesz a vakcinakártya.

A kormányinfón elhangzott az is, hogy július 1-től jön a közös EU-s zöld útlevél. Az okmány a kormányablakban lesz átvehető, de aki rendelkezik ügyfélkapus jelszóval az elektronikusan le tudja majd tölteni.

koronavírus elleni védettségi igazolvány maszkhasználat enyhítések védettségi igazolvány
Kapcsolódó cikkek