Közélet

5,5 millió beoltott után jönnek az újabb enyhítések

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait vitatta meg a kormány – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot a zárt terekben, többek között az éttermekben a szállodákban és strandokon is. Egyetlen kivétel az egészségügy területe lesz.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter kiemelte, a tömegrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon és a zenés szórakozóhelyeken továbbra is kell védettségi igazolvány. Ugyanakkor nem kell majd védettségi igazolvány a szállodákban és az éttermekben sem.

Július 1-től jön az EU-s zöld útlevél. Az okmány a kormányablakban lesz átvehető, de aki rendelkezik ügyfélkapus jelszóval az elektronikusan le tudja majd tölteni.

Terveznek tűzijátékot is, a kormány úgy gondolja, hogy ez biztonságosan megrendezhető augusztus 20-án.

Az újabb nemzeti konzultáció pedig jövő héten kezdődik, a kérdőíven a járvány utáni életre vonatkozó gondolatok szerepelnek – jelentett be a miniszter.

Elmondta, egyelőre még tart az egyeztetés a hitelmoratóriumról, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a bankok és a kormány között. Vita csak az intézkedés meghosszabbításának mikéntjéről van, de hozzátette, ezekben a vitás kérdésekben a is támpontot ad majd.

Az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés – a tervek szerint – 2024-re megvalósul. Így a miniszter nem nem tartja túlzónak a jövőre tervezett 5,9 százalékos hiányt – tette hozzá.

Valamint a kormány döntött arról is, hogy nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat.

A harmadik oltással kapcsolatban elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereinek a kezében van a döntés. A világ összes országban jelenleg azt vizsgálják, hogy a védettség meddig áll fenn, egyelőre az látszik, hogy kilenc hónapig biztosan – válaszolta Gulyás Gergely.

maszkhasználat járványügyi intézkedések Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek