Közélet

Algoritmusok segítségével oszt szét 3 milliárd eurót Franciaország

Az életképes, ám a járvány hatására nehéz helyzetbe került vállalkozások megmentése a program célja.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kedden ismertette a kis- és középvállalkozások megsegítését célzó programot, melynek része a válság alatti kedvezményes hitelek kiterjesztése az év végéig – írja a Bloomberg.

Franciaországban a tavalyi évben jelentősen csökkent a csődök száma, ám a kormányzati támogatások visszavonása ezek újabb hullámát indíthatja el. A vállalatok több mint 130 milliárd eurónyi állam által garantált hitelt vettek fel tavaly.

Le Maire szerint a bruttó számok eltúlozhatják a problémákat, hiszen számos vállalat mely extra hitelt vett fel, extra mennyiségű pénzzel is rendelkezik. Az ország központi bankjának adatai szerint

bár a vállalati szektor 230 milliárd euró hitelt vett fel 2020-ban, a nettó csak 13 milliárd euróval növekedett.

Fotó: Shutterstock

Az új terv a francia vállalatok 5 és 8 közötti százalékát érintheti – főként a vendéglátás és a kiskereskedelem terén – melyeknek az adósságállománya nőtt ám készpénzállománya csökkent.

A problémát az jelenti, hogy ezen cégek közül melyek azok, amik életképesek a jövőben.

Ebben segíthetnek az algoritmusok, melyek a pénzügyminisztérium, az adóhivatal, a társadalombiztosítás és a központi bank adatainak felhasználásával azonosítanák ezeket a vállalatokat.

Ezt követően a kormány hivatalnokai bizalmasan kapcsolatba lépnének a cégek vezetőivel és tanácsokkal és kedvezményes hitelekkel segítenék őket. A cél, hogy a kiválasztás során ne politikai szempontok döntsenek, ugyanakkor Le Maire szerint az is rendkívül fontos, hogy az adófizetők pénze csak életképes vállalatokhoz kerüljön.

algoritmus Franciaország mesterséges intelliencia kis és középvállalatok
Kapcsolódó cikkek