Közélet

Börtönbe is zárhatják a Macront felpofozó férfit

Csütörtökön állítják bíróság elé azt a 28 éves férfi, aki kedden felképelte Emmanuel Marcon, amikor a francia elnök épp a választóival akart parolázni.

A francia sajtó szerint olyannyira eldurvult a közéleti, politikai „vitakultúra” az országban, hogy az elnöknek már nem tanácsos az emberek közé mennie. Macron azonban változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a belföldi utazásai során üdvözölje a fogadására megjelent embereket. A francia államfő szerint a keddi, Tain l'Hermitage-ban történt erőszak egy elszigetelt eset, amely őt nem riasztja vissza attól, hogy találkozzon a választókkal és folytassa a helyhatósági válaszási kampány részét képező országjáró körútját – írja a France 24. Ezt még az elnök biztonságáért felelős titkosszolgálat sem tilthatja meg.

Emmanuel Macron giflé: un témoin BFMTV filme l'agression d'un autre angle pic.twitter.com/mP907RtTki

— BFMTV (@BFMTV) June 8, 2021

Szóvivője, Gabriel Attal szerint

Marcon országjárása folytatódik, az elnök a jövőben is kapcsolatban marad a franciákkal. Érthetetlen lépés lenne egy incidens miatt megvonni az állampolgároktól a lehetőséget, hogy találkozzanak az államfővel.

Jean Castex miniszterelnök szerint a Macronnak adott pofon valójában a francia demokráciára mért ütés volt, ám politikai elemzők szerint a kormányfő megjegyzésével túllőtt a célon; azt mondják, korántsem biztos, hogy a választókat mélyen megosztó Emmanuel Marcon elleni támadást a közvélemény is hasonlóan értékeli.

Fotó: Francois Mori / AFP

Franciaországban két hét múlva rendezik a helyhatósági választásokat, az elnökválasztás pedig jövő tavasszal lesz.

Várakozások szerint ezen Marcon is megméretteti magát, annak ellenére, hogy jelenleg a választók 58 százaléka elégedetlen politikai tevékenységével, és mindössze a válaszadók 38 százaléka mondja azt, hogy jó irányba vezeti Franciaországot.

A Politico által idézett kutatások szerint jelenleg a választók 28 százaléka Marine Le Pent látná legszívesebben az Elysée Palotában, és csak minden nyegyedik válaszadó mondta azt, hogy 2022-ben is Marconra szavazna.

A politikai szakkommentárorok szerint az elnök a pofonnal esélyt kapott, hogy fordítson megítélésén. Ha most személyes bátorságát hangsúlyozandó nem hátrál meg a hasonló konfliktus-lehetőségek elől, azzal akár a róla az elmúlt években kialakult negatív képet is sikerülhet átfestenie és megcáfolhatja kritikusait, akik arrogánsnak és távolságtartónak írják le őt.

Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Marcon támadóját, a 28 éves Damien T-t közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal vádolják, amelyért akár 3 év börtönt, valamint 45 ezer eurós bírságot is kaphat. A férfi a rendőröknek azt vallotta, gondolkodás nélkül ütött, amikor az elnök a kezét nyújtotta felé.

A hatóságok egy a helyszínen tartózkodó másik férfit is őrizetbe vettek kedden, az ominózus pofon elcsattanása utáni kavalkádban. Arthur C-t azonban csak később, várhatóan 2022-ben állítják bíróság elé. Őt azzal vádolják, hogy engedély nélkül tartott lőfegyvert otthonában, ahol még kedden tartottak házkutatást. A férfi otthonában szélsőjobboldali és szélsőbaloldali propaganda-anyagokat is találtak a fegyver mellett.

Fotó: Guillaume Pinon / NurPhoto via AFP

Korábban egyik férfinek sem volt dolga a hatóságokkal, de mindkettejük kapcsolatban állt a sárgamellényes mozgalommal, amely 2018 óta rendszeresen szervez utcai megmozdulásokat, a kormányzati politikai elleni tiltakozásul.

Az erőszakos incidens kapcsán a francia sajtóban megjelent elemzések szinte kivétel nélkül a poltikai vita elmérgesedését, és a tüntetéshullám kiújulását vetítik előre. A koronavírus-járvány 15 hónapja során a sárgamellényesek felfüggesztették a korábban minden hétvégére összehívott megmozdulásaikat, de a várakozások szerint most, hogy a gyülekezési korlátozásokat feloldották az országban, újrakezdődhetnek a demonstrációk.

Marine Le Pen Emmanuel Macron Franciaország pofon
Kapcsolódó cikkek