Közélet

Bűnrészességgel vádolják Aján Tamást

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) – mely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezte – űnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, aki tavaly áprilisban mondott le a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáról.

Az ITA a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) novemberi kérésére kezdett vizsgálódni a magyar sportdiplomata és mások ügyében.

Az ügynökség egyebek mellett azt ellenőrizte, hogy Aján hivatali ideje alatt tussolt-e el doppingeseteket.

Hasonló vádakat fogalmaztak meg az IWF jelenlegi alelnöke, Nicu Vlad ellen is míg az európai szövetség első emberét, Hasszan Akkust hamisítással vádolja az ITA.

Az ITA szerint 29 olyan doppingvétség történt, melyeket nem büntettek, sőt az ezekhez tartozó bizonyítékokat is megsemmisítették. A csütörtökön nyilvánosságra hozott eredmények az adminisztrációs ellenőrzés hiányát, a nyilvántartási listák pontatlan vezetését, a kaotikus szervezeti felépítést és joghatósági hibákat jelölték meg fő okokként, de a „közömbösség, a közvetlen hanyagság, a bűnrészesség és legrosszabb esetben a kirívó és szándékos leplezés” is fontos szerepet játszott.

Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Az IWF leszögezte, hogy teljes mértékben elkötelezett a korábbi vagy jelenlegi tisztviselők elleni szankciókban és történelminek tekinti a mostani vizsgálatot. Michael Irani,

az IWF jelenlegi elnöke szerint teljes árulást követtek el a sportággal szemben azok, akiket megbíztak a súlyemelés vezetésével.

A WADA üdvözölte a jelentést. Witold Banka WADA-elnök jelezte, hogy a doppinghatóságot felháborították a nyilvánosságra került esetek és továbbra is

szorosan együttműködnek az ITA-val és a bűnüldöző szervekkel, hogy fény derüljön a régóta rejtegetett igazságokra.

A tesztelő ügynökség azt is vizsgálja, hogy indítható-e jogi eljárás Aján Tamás és a többiek ellen, és szankcionálható-e az IWF 82 éves ex-elnöke. Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

WADA Aján Tamás dopping Nemzetközi Olimpiai Bizottság súlyemelés
Kapcsolódó cikkek