Közélet

Futball-Eb és járványjaj Oroszországban

Szentpétervár a labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíne, de a járvány nem válogat, és újult erővel csapott le az orosz nagyvárosokra.

Szigorítják a járvány elleni intézkedéseket Szentpéterváron június 17-től – közölte hétfőn a város vezetése. A nyilvános rendezvények résztvevőinek, beleértve a városban zajló Európa-bajnoki mérkőzések szurkolóit, szabadtéren is kötelező lesz maszkot viselniük.

Városszerte bezárják a gyorséttermeket, és a szurkolói zónákban sem lehet majd ételt vásárolni.

A helybeliek életét nehezíti, hogy zárva lesznek a gyermekmegőrzők, és éjszakánként bezárnak az éttermek is. Háromezer fős létszámkorlátozást vezetnek be a rendezvényeken, ez alól csak az Eb szurkolói zónái képeznek kivételt, ezekbe meccsnapokon legfeljebb ötezer embert engedhetnek be a szervezők.

Szentpétervár kormányzói hivatala a munkáltatókat arra kérte, hogy ahol lehet, vezessék be újra a távmunkát.

Közben Moszkvában mától éjjel 11 és reggel 6 óra között minden étteremnek, bárnak és szórakozóhelynek zárva kell tartania; a parkok, szórakoztató-központok legkevesebb egy hétig nappal is zárva maradnak. Emellett, hogy elejét vegyék a vírus gyorsuló terjedésének, a városüzemeltetés szempontjából létfontosságú intézmények, valamint a védelmi szempontból kritikus Roszatom és Roszkozmosz kivételével mindenütt fizetett munkaszüneti hetet hirdettek.

Fotó: Shutterstock

Az állami hivatalokra és vállalatokra, valamint a magáncégekre egyaránt vonatkozó kilencnapos „hosszú hétvége” után új járványügyi szabályok lépnek életbe az orosz fővárosban – közölte blogján Szergej Szobjanin polgármester. A városvezető azt kérte a munkáltatóktól, hogy június 20. után is dolgozóik legalább 30 százalékát – de a 65 év felettieket és a krónikus betegeket mindenképp – távmunkában foglalkoztassák.

A járványhelyzet súlyosságát jelzi, hogy mind Moszkvában, mind Szentpétervárott újranyitották tegnap a tábori kórházakat, és szigorították az egészségügyi előírások ellenőrzését. A Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát is gyártó Gamaleja Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg szerint a kórokozónak több helyi mutációja is fertőz már Oroszországban.

Az oroszok nem kérnek a Szputnyik V-ből

Oroszország lakosságának mindössze 13 százalékát oltották be, és az ország csaknem kétharmada egyáltalán nem kér a koronavírus elleni vakcinából. Pedig a nagyvárosokban új erőre kapott a járvány.

A szakértő hozzátette: nem biztos, hogy ezek mindegyike ragályosabb vagy súlyosabb megbetegedést okoz az először Vuhanban azonosított variánsnál, de a tény, hogy a fertőzöttek között egyre többen vannak olyanok, akik nem a legveszélyeztetettebb csoportokból kerülnek kórházba, ez pedig azt jelzi, hogy az orosz mutációk különös figyelmet érdemelnek.

A hivatalos adatok szerint a világjárvány 15 hónapja alatt több mint 5,2 millióan fertőződtek meg Oroszországban, és csaknem 127 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe. A Roszstat által közzétett, havonta megjelenő halálozási statisztikák szerint azonban a kór ennél sokkal több, mintegy 475 ezer áldozatot is követelhetett mostanáig Oroszország-szerte 18 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást, ez kevesebb, mint a lakosság 13 százaléka, annak ellenére, hogy a Szputnyik V oltóanyag nagy mennyiségben és széles körben elérhető már hónapok óta. Felmérések szerint azonban az oroszok csaknem kétharmada nem tervezi beoltatni magát. Megfigyelők szerint ebben a közhivatalokkal szembeni egyre általánosabb bizalmatlanság mellett az elhibázott kormányzati kommunikáció is szerepet játszhat, az állami híradások szerint ugyanis Oroszország már legyőzte és irányítása alá vonta a koronavírus-járványt.

Oroszország Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek