Közélet

KAP: Frans Timmermans juttatta holtpontra a tárgyalásokat

Kompromisszum helyett az európai gazdák ellehetetlenülését eredményező diktátumot próbált a tagállamokra erőltetni az Európai Parlament (EP) a múlt heti uniós csúcson, meghiúsítva ezzel a megállapodás létrejöttét az új közös agrárpolitikáról (KAP). Javaslatukban a Frans Timmermans bizottsági alelnök által erőltetett irreális, csak Brüsszel népszerűségének kedvező, túlzott mértékű zöldcélok szerepelnek. A 27 tagállam minisztere példátlan egyetértésben utasította vissza ezt a diktátumot – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Nagy István.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Most megvalósíthatják álmaikat a gazdálkodók

A következő két évben 1500 milliárd forintnyi forrás jut az agrárium és az élelmiszeripar számára a vidékfejlesztési forrásokból. Megéri a kormánynak ide befektetni, minden fejlesztésre fordított forint közel másfél forintot hoz vissza – mondta a VG-nek adott interjújában Nagy István agrárminiszter.

Az agrárminiszter figyelmeztetett: a brüsszeli diktátumot a magyar ellenzék is támogatja, noha bevezetése három-négyszeres élelmiszerár-emelkedést okozna.

Meggyőződésem, hogy az Európai Parlament nem akart megállapodni a tagállamokat képviselő miniszterekkel. A két napon és két éjszakán át tartó egyeztetések második napján a nemzetek minisztereit tömörítő tanács a parlamenti javaslatokat figyelembe véve felülvizsgálta októberben elfogadott álláspontját, és több kérdésben engedményeket tett a megegyezés érdekében. A kompromisszumot a legnagyobb meglepetésünkre elutasította a második tárgyalási nap végére az EP, és még az addig képviselt álláspontjánál is keményebb javaslatot tett az asztalra – mondta Nagy István.

Emlékeztetett, hogy az uniós döntéshozatalnak ebben a szakaszában a 27 tagállam miniszterének a korábban már elfogadott, közös álláspontjáról meg kell egyeznie az Európai Parlamenttel is. A találkozón az Európai Bizottságnak elvileg közvetítő szerepet kellett volna betöltenie.

A bizottsági delegációt vezető Frans Timmermans zöldmegállapodásért felelős alelnök ehelyett a mezőgazdasági termelést erősen korlátozó brüsszeli javaslatok érvényesítésére törekedett, a parlamenten keresztül gyakorolva nyomást a nemzetekre – mutatott rá a szakminiszter.

Tájékoztatása szerint a következő tárgyalási forduló június végére várható.

Európai Bizottság közös agrárpolitika KAP tárgyalás Frans Timmermans Nagy István Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek