Közélet

Később vehetik le a maszkot az ausztrálok a delta variáns miatt

Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben egy hét alatt jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, melynek értelmében a hatóságok egy héttel meghosszabbították a kötelező maszkhasználatot Sydney-ben – számolt be róla a Reuters.

Új-Dél-Walesben tíz új fertőzöttet azonosítottak kedden, miközben a hatóságok igyekeznek megfékezni a rendkívül fertőző delta variáns terjedését.

Tízből nyolcan háztartáson belül fertőződtek meg.

Fotó: William WEST / AFP

Az emelkedő esetszámok kétségtelenül aggodalomra adnak okot, de figyelembe véve a vírus gyors terjedését, számítottunk rá, hogy az egy háztartásban élők tovább adhatják egymásnak a vírust

– nyilatkozta Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales kormányfője.

További egy hétig kötelező érvényű lesz a maszkok beltéri használata Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben, miután 21-en fertőződtek meg 6 napon belül.

A hatóságok szerint az újabb hullám egy tengerentúli légitársaság dolgozóit szállító sofőrhöz köthető,

aki később számos helyen megfordult, többek között egy turisták által gyakran látogatott bevásárlóközpontban, Bondiban.

A szigorú lezárások után újranyitó szomszédos Viktória államból nem jelentettek új esetet kedden, amely Új-Zélandot karanténmentes beutazási megállapodás megkötésére ösztönözte az állammal.

Viktória állam alacsony fertőzöttségi adatai a határátlépési korlátozások feloldására sarkallta Dél-Ausztráliát, Tazmániát, Queenslandet és az északi területeket.

A szigorú határellenőrzésnek, a gyors nyomonkövetési rendszernek, a távolságtartási szabályoknak és a társadalmi együttműködésnek köszönhetően Ausztrália koronavírus-fertőzöttségi adatai viszonylag alacsonyak maradtak, alig több, mint 30 350 megbetegedést és 910 halálesetet jelentettek.

Ausztrália 2020 márciusában zárta le határait a beutazók – saját állampolgárai és az állandó lakosai kivételével – előtt, és a tengerentúlról érkezők visszatérésükkor kötelesek két hetet karanténhotelben eltölteni.

Ausztrália olimpiai csapatának egészségügyi vezetője szerint a tokiói olimpián résztvevő mintegy ezer beoltott sportoló és szakember hazatérése után a beoltott állampolgárok utazása is egyszerűbbé válik.

indiai mutáns Ausztrália járvány koronavírus Új-Dél-Wales Sydney
Kapcsolódó cikkek