Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a spanyol alkotmánybíróság a szigorú vesztegzárat, amely a kormány által a koronavírus-járvány miatt először tavaly márciusban bevezetett szükségállapot rendelkezései között szerepelt – derült ki a taláros testület közleményéből.

A döntést 6-5 arányban szavazták meg. A járvány miatt tavaly márciusban először bevezetett szükségállapot lehetővé tette a kormány számára, hogy 

ideiglenesen korlátozza a polgári szabadságjogokat, aminek következtében csaknem minden állampolgárnak kötelezően otthon kellett maradnia, illetve csaknem az összes üzletet bezárták, kivéve a nélkülözhetetlen tevékenységet folytatókat. 

Fotó: Gabriel BOUYS / AFP

Az alkotmánybíróság egyszerű többséggel megsemmisítette a szükségállapotról szóló rendeletnek az állampolgárok szabad mozgásával kapcsolatos egyes bekezdéseit. A teljes ítéletet néhány napon belül teszik közzé. 

A döntés lehetővé teszi a vesztegzár megsértése miatt kiszabott pénzbüntetések eltörlését. 

Az ügyben a keresetet a Vox radikális jobboldali párt nyújtotta be, amely azzal érvelt, hogy az intézkedések túlságosan szigorúak voltak, és inkább felfüggesztették, semmint korlátozták a polgári szabadságjogokat. 

A Vox szerint ezekhez a korlátozásokhoz rendkívüli állapot bevezetésére lett volna szükség, amelyhez a parlament jóváhagyása kellene, szemben a szükségállapottal, amelyet a kormány vezethet be. 

A járvány első hulláma során Spanyolország az egyik legszigorúbb vesztegzárat vezette be Európában: az emberek csak akkor hagyhatták el otthonaikat, ha dolgozni vagy bevásárolni, illetve gyógyszertárba vagy kórházba mentek.