Közélet

Magyarország felé tart a Németországban pusztító vihar

A heves esőzések Európa szerte már több mint száz halálos áldozatot követeltek, több százan tűntek el, tömegek maradtak áram nélkül. A vihar házakat és hidakat söpört el.

A Németországot és Belgiumot megbénító heves esőzések – melyek két nap alatt két hónapnyi csapadékot hoztak – áldozatainak száma tovább emelkedik, az AFP szerint az áldozatok száma Németországban már elérte a 103-at, míg Európában a 118-at, miközben csak az Ahrweiler járásban 1300 embert keresnek a BBC szerint, de összességében 

a hatóságok sem tudják mennyi ember tűnt el.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Az Ahr folyó völgyében házakat és hidakat söpört el a víz, több helyen a mobiltelefon szolgáltatás is leállt, megnehezítve a 15 ezer rendőrt, katonát és egyéb mentőegységet mozgósító keresést. 

A heves esőzések Belgiumot, Hollandiát, Luxemburgot és Svájcot is érintették. A 700 lakosú Schuld csaknem teljesen megsemmisült, míg Hollandiában még csütörtökön százakat evakuáltak az árhullám tetőzése előtt.

Németországban több mint százezer háztartás maradt áram nélkül. Az országban az áradás leginkább Rajna-vidék-Pfalzot és Észak-Rajna-Vesztfáliát érintette, melyek közül az előbbi 50 millió eurót szán a károk enyhítésére. Angela Merkel amerikai útja során katasztrófának minősítette a történteket és teljes támogatásáról biztosította az áldozatokat és azok hozzátartozóit.

Fotó: AFP PHOTO / BEZIRKSREGIERUNG KÖLN / RHEIN-ERFT-KREIS

Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az események egyértelműen a klímaváltozás jelei, ami aláhúzza a cselekvés sürgősségét és hasonló vélemény fogalmazott meg a kereszténydemokrata kancellárjelölt, egyben a különösen érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, aki szerint fel kell gyorsítani a klímavédelmi lépéseket.

A vihar kelet felé tart, az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 megyére adott ki 24 óra alatt 50 milliméter meghaladó esőt jelző kettes riasztást szombat estig. Szakértők régóta figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás a mostanihoz hasonló szélsőséges időjárást okozhat.

Németország Hollandia vihar klímakatasztrófa klímaváltozás Luxemburg árvíz Armin Laschet áradás Belgium
Kapcsolódó cikkek