Közélet

Újabb rakétatámadás az amerikaiak ellen Bagdadban, most a követséget vették célba

Az év eleje óta csaknem ötven támadás érte az Irakban állomásozó nemzetközi koalíció csapatait. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt három rakéta- illetve dróntámadást indítottak az amerikai katonák ellen Irakban.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára azokat a támadásokat, de amerikai megfigyelők szerint a rakétákat, illetve drónokat az iráni rezsim által támogatott milíciák indíthatták. Az Irakban működő, és a perzsa állam által pénzelt fegyveres csoportok korábban azt ígérték, megbosszulják négy társuk halálát, akikre az iraki-szíriai határ közelében csaptak le az amerikai csapatok még a múlt hónapban.

Fotó: Ayman HENNA / AFP

A legutolsó támadás helyi idő szerint csütörtök reggel történt; ismeretlenek két rakétát lőttek ki a bagdadi zöld zónában található amerikai követség épülete felé. Az egyik löveget a rakéta-elhárító rendszer hatástalanította, a másik azonban a zöld zónában csapódott be, de nem tett kárt az épületekben, és sérültekről sem érkezett jelentés.

Nem sokkal korábban az iraki-szíriai határ közelében található Al Omar olajmező ellen indítottak dróntámadást, de ott sem keletkezett személyi, illetve anyagi kár. A drónt sikerült leszedni az égből a Pentagon jelentése szerint. Két héttel korábban ugyanitt fegyveresek ütöttek rajta egy amerikai járőrosztagon, de a csapat tagjainak sértetlenül sikerült elmenekülniük a helyszínről.

Nem volt ekkora szerencséje annak a két amerikai katonának, akik az Ain al-Aszad légitámaszpont ellen indított szerdai rakétatámadásban megsérültek. A bázis, amely mára az egyetlen Irakban, ahol az Egyesült Államok csapatokat állomásoztat. A támaszpontra 14 rakétát lőttek ki szerdán, ezek közül több is a bázis területén csapódott be. 

rakétatámadás iszlám állam Bagdad ISIS Irak ISIL az egyesült államok hadserege dróntámadás
Kapcsolódó cikkek