A BBC beszámolója szerint az izraeli felségjelű MV Mercer Street tankhajót csütörtökön érte támadás, amelynek két halálos áldozata is van – egy brit és egy román állampolgár vesztette életét.
Az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság úgy gondolja, hogy a drónokkal végrehajtott szándékos támadás mögött Irán áll, és szankciókat helyezett kilátásba a közel-keleti ország ellen a nemzetközi jog megsértése miatt.

Fotó: EyePress / AFP


Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint egyértelmű bizonyíték vannak arra vonatkozóan, hogy  a támadásért régi ellensége, Irán a felelős. Bennett figyelmeztette riválisat, hogy

tudjuk, hogyan kell üzenetet küldenünk Iránnak a magunk eszközeivel.

Teherán ugyanakkor elutasította az általa alaptalannak nevezett vádakat, és tagadja, hogy ő állna a támadás mögött..
Az MV Mercer Street elleni támadás az Izrael és Irán között folyó nem hivatalos árnyékháború újabb fejezete lehet, hiszen március óta több támadás is történt izraeli és iráni üzemeltetésű hajók ellen is.

Irán azzal vádolja Izraelt, hogy célpontjai között iráni nukleáris telepek és tudósok vannak. Az iráni atomprogramot a sok ország nem nézi jó szemmel, az egyik legnagyobb ellenzője pont Izrael.

Az ügyben megszólalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter is. Elmondta, hogy Washington is biztos abban, hogy Irán áll a támadás mögött, hozzátéve, hogy az incidenst megfelelő válasz fogja követni.

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint Iránnak be kell fejeznie az efféle akciókat, és biztosítani kell a szabad tengeri hajózást a térségben.

A közelmúltban Naftali Bennett révén Izraelnek is új miniszterelnöke lett, és Irán is új, keményvonalas vezetőt választott Ebrahim Raiszi személyében.

Úgy tűnik, hiába fújnak új szelek a térségben, a feszültségek nemcsak megmaradnak, hanem tovább éleződnek a felek között.