A nagyvállalatok súlyos dollármilliókat költenek arra, hogy virtuális munkakörnyezetet tartsanak fent a home office alatt. A technológiai kontrollt sok esetben még a munkateljesítménynél is fontosabbnak értékelik – írja a Business Insider egy véleménycikkében.

A cikk írója túlzásnak, sőt egyenesen kínosnak és nyugtalanítónak tartja a Facebook Horizon Workrooms szoftvert, amely az irodai viselkedést imitálja otthonról, olyannyira, hogy 

az alkalmazás érzékeli a testtartást, még azt is, hova néz a dolgozó, vagy hogy tartja a kezeit és a lábait.

Fotó: Shutterstock

Zuckerberg metaverzuma azoknál a cégeknél talál vételre, akik szeretik megfigyelés alatt tartani az alkalmazottakat. A digitális ellenőrzés már nem új keletű vívmány, a képernyő előtt töltött időt és a leütések számát már most is lehet mérni, merészebb megoldás, amikor a munkahely

a laptop kameráján keresztül fotót is készíthet a távmunkában lévő kollégáról,

illetve pontszámokkal értékeli a termelékenységét, hogy mennyire hasznosan töltötte ki a munkaidejét. A nagyobb vállalatoknál előfordulhat az is, hogy az IT-eszközök segítségével naplózzák az egér és a billentyű mozgását, valamint rálátnak azokra a webhelyekre, amelyeket a dolgozó megnyit a munka közben. 

Fotó: Shutterstock

A megrendelések virágoztatják a szoftveripart, a vélemény írója azonban azt fejtegeti, hogy a már indokolatlanul szigorú kontroll nyomaszthatja a beosztottakat, akik amellett, hogy megsértve érzik a privát szférájukat, a motivációjukat is elveszíthetik és romolhat a teljesítményük. A virtuális iroda egyetlen előnye az lehet, hogy a kollégák kevésbé érzik magukat elszigetelve és a távmunkában csökkennek a társadalmi különbségek és a földrajzi kötöttségek.

Az író szerint a cégeknek el kell dönteniük:

az emberek munkájáért vagy az idejéért fizetnek.