Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett csütörtökön kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel, a telefonhívást Biden kezdeményezte.

Fotó: MANDEL NGAN and Anthony WALLACE / AFP

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele őszinte és barátságos volt. Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel ama gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint. A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása komoly nehézségeket okoz Kínának.

A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok. Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia

 — idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek a figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre, valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben.

Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével jó hatással lesz a két ország viszonyára.