Egyes emberek olyan génváltozattal rendelkeznek, amely ellenállhat a Covid–19-et okozó új típusú koronavírusnak egy új tanulmány szerint.

Fotó: Shutterstock

Az eredmények megmagyarázhatják, hogy egyes embereknek miért jobb a természetes védekezésük a Sars-CoV-2 fertőzésével szemben. A tudósok szerint azok adnak hatékonyabb választ a vírusra, akik az OAS1 gén „prenilált” változatával rendelkeznek, míg másoknak olyan génváltozatuk van, amelyik nem ismeri fel a vírust. Ha azonban az új vírusvariánsok megtanulják kikerülni a prenilált gén nyújtotta védelmet, akkor „lényegesen súlyosabb betegséget okoznak, és fertőzőbbek is” lesznek az oltatlan népességen belül. 

A tanulmányt a glasgow-i víruskutató központ (MRC-University of Glasgow Centre for Virus Research) készítette, és a Science tudományos folyóiratban jelent meg. 

A preniláció – egy zsírmolekula kapcsolódása egy fehérjemolekulához – lehetővé teszi, hogy a prenilált OAS1 gén „megtalálja” a behatoló vírust és „vészjelzést adjon le” – írták a tudósok. 

Összefüggést mutatott a kórházi páciensek prenilált génváltozata és a súlyos Covid–19 elleni védettség között, ami a tudósok szerint arra utal, hogy ez a génverzió a „vírus elleni védelmi válasz fontos összetevője”. 

Valószínű, hogy ez a génváltozat nyújtott sok embernek természetes védelmet a világjárvány idején. 

Azt is hozzátették azonban a kutatók, hogy az OAS1 gén „rossz” változatával élőknél gyakrabban alakult ki a Covid–19 súlyos formája, nagyjából 1,6-szer volt valószínűbb az intenzív ápolás és a halálozás. 

Mintegy 55 millió évvel ezelőtt a kis patkósdenevérek – a SARS-CoV-2 feltételezett forrásai – elvesztették ezt a védő hatású gént, így a vírusnak nem kellett alkalmazkodással megtanulnia kijátszani azt – vélik a tudósok. 

A vírusok alkalmazkodnak, valószínűleg a SARS-CoV-2 is adaptálódott azokhoz az állatokhoz, amelyekben szaporodott. Amikor állatról emberre ugrott, akkor a vírusok elleni védekezés új eszközeivel találkozott, és néhánnyal szemben tehetetlen volt 

– mondta Sam Wilson, a glasgow-i víruskutató központ professzora. 

„Az derült ki ebből a kutatásból, hogy az a koronavírus, amelyik a 2003-as SARS-járványt okozta, megtanulta kivédeni az OAS1 gén prenilált változatát. Ha SARS-CoV-2 megtanulja ugyanezt a trükköt, lényegesebb súlyosabb betegséget idézhet elő, és fertőzőbb lehet a beoltatlanok körében” – tette hozzá a professzor.