Miközben folyamatosan emelkednek az esetszámok, Csehország kiterjeszti oltási programját a harmadik dózisok hozzáférhetővé tételével – írta meg a Prague Morning. Az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint minden 60 év felettinek, egészségügyi dolgozónak vagy bármely más veszélyeztetett csoportba tartozónak érdemes felvenni az emlékeztető oltást.

Fotó: Martin Divisek

Hétfőn üzenetben értesítették a hatóságok az első 8000 embert, hogy jogosultak a harmadik dózisra. A második és harmadik oltás felvétele között legalább nyolc hónapnak kell eltelni, de ez a szabály nem vonatkozik a legyengült immunrendszerű vagy súlyos betegekre – ők a második oltás után négy héttel már kérhetik a harmadik adagot.

A Pfizer- és Moderna-vakcinákat a háziorvosok fogják beadni kórházakban létrehozott oltópontokon,  ugyanis a tömeges oltakozásra alkalmas egységek nagy részét már akkor bezárták, amikor elkezdett csökkenni az érdeklődés az oltások iránt. Egyébként csak mRNS-vakcinák felvételére lesz lehetőség, még azoknak is, akiknek korábban más típusú oltást adtak.

Az EU-ban jelenleg nincs egységes álláspont a harmadik vakcinákról, de néhány tagállam – Franciaország, Németország vagy Olaszország – a veszélyeztetett, idős vagy gyenge immunrendszerű állampolgároknak ajánlja a felvételét. Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ sem sürgeti az emlékeztető oltások szélesebb körű terjesztését, az Európai Gyógyszerügynökség a 16 év felettiek Pfizerrel való olthatóságát vizsgálja.

Az Egészségügyi Világszervezet viszont a harmadik oltások szélesebb körű terjesztésének visszafogását kéri, hogy a vakcina a szegényebb országoknak is hozzáférhető legyen.