Nagy hatótávolságú robotrepülőgépek sikeres tesztjét hajtotta végre a hétvégén Észak-Korea az ország állami hírügynöksége, a KCNA közlése alapján. A szombati és vasárnapi kísérletek során az eszközök 1500 kilométeres repülés után érték el célpontjaikat és Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe.

Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

A robotrepülőgépek – melyekről a Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun képeket is közölt – elemzők szerint 

akár nukleáris eszközök hordozására is alkalmasak lehetnek.

Az eszközök kifejlesztése a KCNA szerint stratégiai jelentőségű, mely hatékony eszköz az ország biztonságának szavatolására és az ellenséges hadgyakorlatoknak is gátat szab. Utóbbi minden bizonnyal a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra utal, amelyekben a phenjani vezetés támadási előkészületeket lát.

Szemben a ballisztikus rakétákkal, a manőverező robotrepülőgépek kifejlesztését az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tiltja, így általában ezek kisebb figyelmet kapnak. Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet rangidős elemzője szerint azonban az, hogy az eszközök stratégiai jelzést kaptak, egyértelmű utalás, hogy nukleáris eszközök hordozására alkalmas fegyverekről van szó.

Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy Észak-Korea sikeresen oldotta-e meg a robotrepülőgépek általi szállításhoz kellően kicsiny atomfegyverek gyártását, mindenesetre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését.

Az ország nukleáris leszerelését célzó tárgyalások 2019 februárja – Donald Trump és Kim Dzsong Un hanoi találkozója – óta nem haladnak, miután az Egyesült Államok a teljes nukleáris arzenáljának feladását várja Észak-Koreától, ám az ország elleni szankciókon nem kíván enyhíteni.

A hétvégi kísérletekre pont az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea főtárgyalóinak tokiói tanácskozása előtt került sor. 

A három szövetséges ország megbeszéléseinek központjában a holtpontra jutott tárgyalások újjáélesztése áll Észak-Koreával. Vang Ji kínai külügyminisztert pedig kedden várják Szöulba, ahol hivatali partnerével, Csung Jui Jonggal készül egyeztetni.

Joe Biden amerikai elnök kormánya készséget mutatott arra, hogy tárgyalásos úton érje el Észak-Korea nukleáris leszerelését, ám a korábbi amerikai kormányzathoz hasonlóan elzárkózik a szankciók enyhítésétől.