Ritkán értenek egyet a demokraták és a republikánusok, a Facebook és az Instagram körül zajló botrányok azonban konkrét lépésekre sarkallták a döntéshozókat a fiatalok védelme érdekében. 

A szenátus kereskedelmi bizottsága a tanúk padjára idézte Antigone Davist, a Facebook biztonságért felelős vezetőjét

– közölte az AP hírügynökség.

Marsha Blackburn republikánus és Richard Blumenthal demokrata szenátor is jelezte, hogy válaszokat vár a techóriástól. Blumenthal, a vizsgálóbizottság vezetője, korábbi szövetségi főügyész, a fogyasztóvédelmi terület szakértője jelezte, hogy kemény kérdésekkel és elszámoltatással készül.

A fejlemények a Facebook újabb vívmányára is hatással vannak, átmenetileg szüneteltetik az Instagram gyermekváltozatának fejlesztését, a projekt célja eredetileg az volt, hogy a 13 év alattiak számára hozzanak létre egy gyermekbarát közösségi oldalt – írja a Reuters.

A projekt leállítása közvetlenül azután történt, hogy a The Wall Street Journal oknyomozó riportsorozatot közölt a Facebook belső dokumentumai alapján a cég visszás működéséről.

A Facebook saját kutatása részletesen kifejti, hogy szabályai hogyan kedveznek az eliteknek, platformjai negatív hatással vannak a tinédzserek mentális egészségére, hogy az algoritmus dühössé tette a felhasználókat, illetve a drogkartellek és az embercsempészek nyíltan használják a Facebookot. A dokumentumokból az is kiderült, hogy a közösségi oldal gyakran minimális vagy eredménytelen erőfeszítéseket tett a problémák megoldása érdekében. 

Kisebbségi komplexust, depressziót, étkezési zavarokat és önértékelési problémákat okoz a túlzott Instagram-használat a fiatal lányok körében

– tette közzé a portál a Facebook kiszivárgott jelentéseire hivatkozva. 

Fotó: Shutterstock

A tizenéves lányok 32 százaléka, azaz minden harmadik felhasználó nyilatkozta, hogy az Instagram miatt rosszabbul érzi magát a bőrében.

Még súlyosabb információ, hogy a brit fiatalok 13, míg az amerikai tinik 6 százaléka vallott arról, hogy már öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat ébresztett bennük a portál. 

A Facebooknál valójában már korábban is tudtak a problémáról, mégsem kapott nyilvánosságot a kutatás eredménye, és a felhasználókat sem figyelmeztették a káros hatásokra.

Az Instagram célcsoportja pedig kifejezetten a fiatalok. A felhasználók 40 százaléka 22 év alatti, és ez a generáció már szívesebben használja az Instát, mint a Facebookot.

A lap emlékeztet, hogy a koronavírus-járvány nem segített abban, hogy a Facebookon terjedő álhírek visszaszoruljanak, hiszen a felhasználók hozzák létre a tartalmakat, a bejegyzéseket és a videókat, annak ellenére, hogy a közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére használt algoritmust többször is módosították. Már Oroszország is bírságolja a Facebookot, amiért nem távolították el általuk illegálisnak ítélt tartalmakat.

A közösségi platform márciusban jelentette az Instagram Kids alkalmazás fejlesztését azzal indokolva, hogy „szülői ellenőrzés alatt álló élményt nyújtsanak” a fiatal felhasználóknak. Két hónappal később 

44 amerikai állam főügyésze levelet írt a Facebook vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek, hogy függessze fel a projekt fejlesztését. A főügyészek arra hivatkoztak, hogy megnövekedett az internetes zaklatások, visszaélések száma.