A Facebook céges dokumentumaiból kiderült, hogy az oltásellenesek aláásták Mark Zuckerberg azon törekvését, hogy minél többen felvegyék a koronavírus elleni vakcinát, hiszen a közösségi oldal leginkább a szkeptikusok hangját erősítette fel a világjárvány alatt – írta meg a The Wall Street Journal

A lap az óriásvállalat belső dokumentációira, a dolgozókkal folytatott beszélgetésekre és céges prezentációkra hivatkozva írta meg oknyomozó riportsorozatát, amelyben a közösségi oldal sötét oldalát vették górcső alá.   

Fotó: Shutterstock

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, vezérigazgatója saját profiloldalán jelentette be még március közepén, hogy cége erőforrásait felhasználva mintegy 50 millió embert akar meggyőzni a Covid–19 elleni oltások felvételére. 

A vezérigazgató későbbi állítása szerint több mint 2 milliárd emberhez juttattak el hiteles információkat a koronavírusról. A cég munkatársai azonban korábban figyelmeztették Zuckerberget, hogy 

a közösségi oldal – amely a 17 évvel ezelőtt írt kódra épül – veszélyezteti a felhasználók tényszerű tájékoztatását.

A Facebook szakemberi több mint egy hónapon át figyelmeztették a társaság alapítóját, hogy az oltásokról szóló tényszerű híreket is oltásellenes hozzászólások dominálják, a személyes kifogásoktól egészen az összeesküvés-elméletekig. A negatív megjegyzések hulláma aggasztotta a globális  szervezeteket, köztük az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és az UNICEF-et is – áll vállalat belső dokumentumában.

Zuckerberg ambiciózus bejelentése előtt a Facebookon már arra a következtetésre jutottak, hogy 

a vakcinákkal kapcsolatos angol nyelvű posztokhoz fűzött kommentárok nagyjából 41 százaléka oltásellenes, amely veszélyezteti az oltási kampányok sikerességét.

Fotó: Shutterstock

A felhasználók napi 775 millió alkalommal láttak megjegyzéseket a vakcinákról szóló bejegyzésekhez, a Facebook szakemberei pedig aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a negatív posztok nagy része befolyásolhatja a védőoltások megítélését.

A cég belső dokumentációja szerint 

még a hiteles oltási információforrások is oltásellenes hozzászólások szeméttárolójává váltak. Ez óriási probléma, és ezt meg kell oldanunk

– teszik hozzá a szakemberek. Arra is kitérnek, hogy „a vállalat elsődleges prioritásként” kezelte a védőoltások tényszerű bemutatását, illetve Mark Zuckerberg kijelentette, hogy a közösségi oldal működése társadalmi szempontból hasznos. A The Wall Street Journal szerint azonban a cég törekvései ellenére hatalmas a szakadék tátongott a Facebook víziója és mindennapi valóság között. Zuckerberg erőfeszítései ellenére 

a Facebook saját eszközeit használták arra, hogy kétségeket ébresszenek a járvány súlyosságával és a védőoltásokkal kapcsolatban. 

Idén nyáron a Facebookon terjedő hamis és félrevezető információk miatt nyilvánosan bírálta a céget Joe Biden amerikai elnök, aki kijelentette, hogy

a hamis információk embereket ölnek.

A Facebook kutatása – amelyet a Wall Street Journal nyilvánosságra hozott – részletesen kifejti, hogy a cég szabályzata kedvez az eliteknek, platformjai negatív hatással vannak a tinédzserek mentális egészségére algoritmusa dühössé teszi a felhasználókat, illetve a drogkartellek és az embercsempészek is nyíltan használják a közösségi oldalt. A belső dokumentumokból az is kiderült, hogy az oldal gyakran minimális vagy eredménytelen erőfeszítéseket tett a problémák megoldása érdekében. 

A lap emlékeztet, hogy a koronavírus-járvány nem segített abban, hogy a Facebookon terjedő álhírek visszaszoruljanak, hiszen a felhasználók hozzák létre a tartalmakat, a bejegyzéseket és a videókat, annak ellenére, hogy a közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére használt algoritmust többször is módosították.

Az eredményekre koncentrálunk, és az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban élő emberek Facebook-oldalain az oltással kapcsolatos tétovázás január óta mintegy 50 százalékkal csökkent, és az elfogadásuk magas lett

– mondta Aaron Simpson, a Facebook szóvivője. A nyilvánosságra került dokumentumokra azt mondta, azok bemutatják a Facebook „rutinszerű folyamatát a nehéz kihívások kezelésére.” „A kiszivárogtatott dokumentumok szűk jellemzése nem pontosan jelzi a problémát, és figyelmen kívül hagyja azt a munkát is, amely a Covid–19-ről és a vakcinákról szóló bejegyzésekhez fűzött megjegyzések biztonságosabbá és megbízhatóbbá tétele érdekében történt” – jelentette ki a szóvivő.