Az afganisztáni tálibok átmeneti kormányának összetétele Pakisztán befolyását mutatja – jelentette ki Nandan Unnikrisnan indiai politológus, az újdelhi székhelyű Observer Research Foundation agytröszt tudományos munkatársa.

Elegendő csak egy pillantást vetni az új miniszterek listájára, hogy megértsük, Pakisztánnak nagy befolyása volt erre. Például a belügyminisztérium élére a Sziradzsuddin Hakkáni került, a szélsőséges Hakkáni-hálózat vezetője. Ez az ember a legkeresettebb terroristák közé tartozik az Egyesült Államokban. De Hakkáni Pakisztánhoz közeli személyiségnek számít, így ki lett nevezve. Ugyanezt lehet elmondani Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnökről. Nem tartozik a legismertebb tálib vezetők közé, neve azonban szerepel az ENSZ szankciós lajstromán. Ugyanakkor Iszlámábád úgy tűnik támogatta őt

– mondta Unnikrisnan a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Fotó: Meryl Curtat / Hans Lucas via AFP

Az indiai politológus felhívta a figyelmet: meg fogja nehezíteni az új afgán vezetés dolgát az, hogy a kabinet kulcsfontosságú miniszterei, köztük a kormányfő is különböző szankciós lajstromokon szerepel. Ez viszont erősítheti Pakisztán közvetítőként játszott szerepét.

Nyilvánvaló, hogy átmeneti kormányról van szó, amelynek soraiban harcosok vannak. A békés élethez azonban mások kellenek. Ez a kormányzat azt mutatja, hogy a tálibok kemény kézzel meg akarják szilárdítani hatalmukat. Aztán pedig, ha Kabul új urai jobbá szeretnék tenni az ország sorsát, más tisztségviselőkre lesz szükségük

– tette hozzá.

Afganisztán a jelen belpolitikai helyzetben nem várhatott jobb kormányzatot annál, mint amit a tálibok bejelentettek - közölte Habib ur-Rahmán Hekmatjar, Gulbuddin Hekmatjar volt kormányfő fia, aki egyben apja iszlamista pártjának főtitkára is.

Nem várhattunk ennél jobbat. A kormányban vannak üzbégek és tádzsikok is. Persze ők tálibok. Feltehetően ez az ő felfogásuk az inkluzív kormányalakításról

– hangoztatta Hekmatjar szintén a TASZSZ-nak nyilatkozva. Mint mondta, ők javasolták a táliboknak, hogy hozzanak létre egyelőre csak ideiglenes kormányzatot, mivel a tartós kabinet kialakítása hosszabb időt és konzultációkat igényelhet.

Nadzsibolla al-Kozaj, az afgán békeügyi minisztérium Bámiján tartományi vezetője az új afgán kabinet összetételére reagálva a TASZSZ-nak arról számolt be, hogy a tárca munkatársai bojkottálni fogják az együttműködést a tálibokkal, ha a radikálisok nem tartják tiszteletben az ország nemzeti értékeit. Mint mondta, a miniszteri helyek 80-90 százaléka pastuknak jutott.

Nem tisztelik a műveltséget. Köztük egyetlen egynek sincs doktori címe vagy mester fokozatú képzése

– húzta alá az egyébként szintén pastu al-Kozaj.

Nehezményezte, hogy a radikálisok egyáltalán nem egyeztettek a minisztériummal az új kabinet létrehozását illetően. A békeügyi tárcát Asraf Gáni volt elnök hozta létre 2020-ban azzal a céllal, hogy felgyorsítsák a béketárgyalásokat a tálibok és az akkori vezetés között.