Otthon maradásra szólította fel a koronavírus ellen be nem oltott lakosokat csütörtökön Kaja Kallas észt miniszterelnök, a megfertőződés magas kockázatára figyelmeztetve az érintetteket. 

Kijelentette, ha valaki semmilyen körülmények között nem akarja beoltatni magát, akkor inkább ne menjen sehova, ne találkozzon más emberekkel. 

Ha megfertőződsz, nagyon komolyan megbetegedhetsz

 – figyelmeztetett sajtótájékoztatóján a kormányfő. 

Fotó: ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Az észt kórházakban jelenleg 342 koronavírussal diagnosztizált beteget ápolnak – mondta Kallas. Hozzátette, a kórházi vezetők szerint többségük az oltatlanok közül került ki. A kórházak zsúfoltsága tovább nő, így a helyzet nagyon aggasztó. 

Kaja Kallas két nappal korábban azt mondta, hogy a be nem oltott lakosokra vonatkozó további korlátozásokkal elkerülhető lenne országos vesztegzár bevezetése. Irja Lutsar, az észt kormány tudományos tanácsának vezetője szintén azt mondta, szigorítani kell a be nem oltottakra vonatkozó korlátozásokat. 

A mintegy 1,3 millió lakosú Észtországban eddig 723 643-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, további 44 ezren még csak az első oltást vették fel. 

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai alapján a balti államban a koronavírus-járvány tavalyi kezdete óta 168 884-en betegedtek meg, a halálos áldozatok száma 1409.