Közélet

Azonnali cselekvést sürget David Attenborough

Az azonnali cselekvés szükségességére figyelmeztet Sir David Attenborough a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséért. A világhírű tudóssal a BBC munkatársa beszélgetett.

Ha most nem cselekszünk, már késő lesz

– mondta Sir David Attenborough az angol közszolgálati műsorszolgáltatónak. A figyelmeztetés különösen aktuális pár nappal az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája előtt, amelyet huszonhatodik alkalommal rendeznek meg. A csúcstalálkozó idén az Egyesült Királyságban, Glasgowban lesz 2021. október 31-től november 12-ig. Az egyeztetésen az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) 197 részes fele vesz részt, köztük az EU és valamennyi uniós tagállam.

Attenborough szerint a gazdagabb országok felelőssége, hogy segítsenek a szegényebbeknek, ugyanis a fejlődő országok problémáinak figyelmen kívül hagyása katasztrofális következményekhez vezethet. Minden tétlenül töltött napot időpazarlásnak nevezett.

A neves tudós, természetfilmes egyébként éppen egy jövőre adásba kerülő produkción dolgozott, mikor az interjút adta.

Szóba került az is, hogy az ENSZ klímatudományi tanácsadó testülete a globális felmelegedést egyértelműen az emberi tevékenységnek tulajdonította. Ennek kapcsán Attenborough elmondta, ez a bizonyítéka annak, hogy nem alaptalanul beszéltek azok, akik egy lényegesen melegebb bolygó kockázataira figyelmeztettek.

Az van, amit a klímatudósok 20 éve mondanak, és amit mi – Ön is, és én is – azóta közvetítünk a társadalom felé. Nem téves riasztás volt ez részünkről

– mondta a BBC riporterének.

Ugyanakkor sokakat még az ENSZ állásfoglalása sem győzött meg, őket pedig a klímaváltozás elleni küzdelem hátráltatóinak nevezte.

A dél-amerikai, ausztráliai erdőtüzekkel kapcsolatban azt mondta, még mindig vannak emberek, akik persze sajnálják, de csak egyszeri eseménynek látják a történteket. Pedig napról napra világosabb, hogy ezek a pusztító következményei azoknak a változásoknak, amelyeket mi idéztünk elő a bolygónkon, mondta. Véleménye szerint a klímaválság kezelésének pénzügyi vonzatai különösen ösztönzik a probléma tagadását.

Mindezek egybecsengenek a legfrissebb tudományos eredményekkel, melyek értelmében ahhoz, hogy elkerüljük a felmelegedés legrosszabb következményeit, a globális szénkibocsátás jelenlegi mennyiségét meg kellene feleznünk 2030-ra. Ezért döntő jelentőségűek Attenborough szerint az előttünk álló évek, és a közelgő éghajlatváltozási konferencián elhangzó beszédek is, amelyek jobb belátásra téríthetik a világot. Azonban a dolgok jelenlegi állása szerint a szénkibocsátás várhatóan nőni fog, nem pedig csökkenni, így azonnali cselekvés szükséges, mondta.

Fotó: NurPhoto via AFP

Kitért a felelősség sokat vitatott kérdésére is. A fejlődő országok évek óta felróják a leggazdagabb nemzeteknek – akik elsőkként kezdték szennyezni a környezetet –, hogy kudarcot vallottak a klímaterhek rájuk eső részének kezelésében. Sokak véleménye, hogy nekik, vagyis a leggazdagabbaknak kellene a legdrasztikusabban csökkenteniük a szénkibocsátást, és segítséget nyújtaniuk az arra rászorulóknak.

Attenborough szerint Afrikában a sivatagosodás és a hőmérséklet növekedése miatt egész területek válnak majd lakhatatlanná, ami az Európába irányuló népvándorlás erősödéséhez fog vezetni.

Az iparosodásunk az egyik fő okozója ezeknek a változásoknak

– emelte ki.

Végezetül a 95 éves tudós, természetfilmes David Attenborough azt is elmondta, hogy már nem igazán tervez előre, de egy biztos program mindenképp van a naptárában: ő is fel fog szólalni – virtuálisan vagy személyesen – a vasárnap kezdődő éghajlatváltozási konferencián Glasgowban. 

környezettudatos környezetvédelem klímavédelem klíma
Kapcsolódó cikkek