Noha a Bécsi Kereskedelmi Bíróság májusi döntése értelmében az szállásközvetítő portál kínálatában nem szerepelhetnek bécsi önkormányzati lakások, sok bérbeadó nem tartotta magát ehhez. Az Airbnb most tájékoztató levelet küld nekik és leveszi a lakásokat az oldaláról.

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Az Airbnb online szállásközvetítő cég a Bécsi Kereskedelmi Bíróság döntése értelmében nemrég tájékoztatót küldött minden olyan bécsi bérbeadónak, aki önkormányzati lakást hirdet a portálon. Eszerint a jövőben 

az Airbnb-n nem lehet bécsi önkormányzati lakást hirdetni, amennyiben ilyen hirdetést jelentenek, leveszik a platformról. 

Az Airbnb ezenkívül egy panaszvonalat is létrehozna, ahol szomszédok és házbeliek jelezhetik, ha valamelyik lakásban a vendégek túl hangosak, szemetelnek vagy mások helyére parkolnak. Az elképzelés szerint a panasziroda munkatársai egy órán belül visszahívják a bejelentőt. 

Hasonló szolgáltatás már 27 országban működik, és 2021. májusáig 2.700 francia, spanyol, angliai és hollandiai lakást vettek le vagy blokkoltak a portálon. 

Az osztrák főváros és az Airbnb vitája több évre nyúlik vissza, Bécs többször is felszólította a szállásközvetítő céget, hogy vegye le az oldaláról a bécsi önkormányzati lakásokat. Mivel a cég ennek nem tett eleget, az osztrák főváros bírósághoz fordult, amely 2021. májusában a javára döntött. Az Airbnb fellebbezett a Bécsi Kereskedelmi Bíróság ítélete ellen, most azonban mégis lépéseket tett Bécs felé, amelyeket a város üdvözölt.