Az világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodást Oroszországgal 

jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincs helye.

Fotó: Julien Warnand

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Ukrajna heves kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben. Továbbá nem EU-tagországként bepanaszolta az unió egyik tagállamát az Európai Bizottságnál.

Szijjártó Péter kijelentette:

Magyarország energiaellátása szuverenitási kérdés, azzal köt szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akar. 

Emlékeztetett, a tavalyi és az idei évet tekintve a legtöbb Európában vásárolt gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett. Ennek ismeretében elfogadhatatlan lenne Kijev részéről a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak bármiféle korlátozása.

Szijjártó Péter végezetül hozzátette, a jelenleg tapasztalható magas energiaárak mellett jól látszik a gázbeszerzésről kötött magyar–orosz megállapodás jelentősége. A szerződés keretében Magyarország jó áron szerezheti be a gázt hosszú távú ellátás biztosítása mellett emelte ki.