Péntektől új irányból, Szerbia felől is érkezik Magyarországra földgáz azt követően, hogy egy hete megszületett az irányát is módosító magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés. 

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. által Kiskundorozsmánál üzembe helyezett interkonnektor éves kapacitása évi 8,5 milliárd köbméter, ezen a most leszerződött évi 4,5 milliárd köbméterből 3 milliárd jut a hazai hálózatba. A behozott mennyiség később nőhet, mert a társaság közleménye szerint miután a piaci szereplők a szeptemberi kapacitásaukción az októbertől októberig terjedő 2021–2022-es gázévre a felkínált nem megszakítható kapacitás közel 32 százalékát kötötték le, a későbbi rövid távú, éven belüli aukciókon további kapacitásokhoz juthatnak. Mostantól a Szlovénián kívüli mind a hat szomszédos országból juthat gáz a hazai felhasználókhoz. A közleményben Ferencz I. Szabolcs elnök-vezérigazgató egyebek mellett jelezte, hogy 

a rendszerszintű optimalizálással megvalósult projekt révén csökkentek a tarifarendszer terhei.

Az új magyar–orosz hosszú távú gázszerződésben rögzített ár lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményének megőrzését a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől már többször idézett bejelentés szerint. A vételárról ennél több nem tudható, de ismert, hogy az utóbbi hónapokban elszabadultak az európai jegyzések: a spotpiacon például most mintegy 40 euróba kerül egy megawattóra gáz a tavaly novemberi 12 euró után. A hazai, befagyasztott lakossági gázárak ennek ellenére a legalacsonyabbak a földrészen, igaz, a háztartások jövedelmére vetített nagyságuk alapján már a középmezőnyben vannak. 

A Szerbia felőli gázimport elindításával kiesik a használatból az Ukrajna felől évi 20 milliárd köbméter importot lehetővé tévő kapacitás jelentős része, jó eséllyel az egésze. 

Elesik az FGSZ mindenekelőtt attól a tranzitbevételtől, amelyet az orosz gáz Szerbiába juttatásáért kapott, így kevesebb adót is fizet. Az elmúlt években évente nagyjából kétmilliárd köbmétert tranzitált, tavaly másfél milliárdot. Jól jár viszont a szomszédos Szerbia, mert a magyar piac ellátásához kapcsolódó tranzitbevétel a közvetve 51 százalékos, Gazprom-ellenőrzésű Gasztransz rendszer-üzemeltető társaság perselyében köt ki. Az FGSZ-nek 20 milliárd forintjába került – és elvisz még további 3 milliárdot – a Szerbia felőli importlehetőség megteremtése, e kiadás majd a rendszerhasználati díjon keresztül térül meg. Megmaradnak számára a magyar–ukrán határon lévő, funkció nélkül maradt gázlétesítmények és az októbertől kiürült vezetékek fenntartási költségei.

Bár Oroszország péntektől nem küld Magyarországra hosszú távú szerződés keretében gázt Ukrajnán keresztül, aznap az FGSZ honlapja szerint még kétszer annyi gáz érkezett kelet felől, mint Ausztrián át, és alig kevesebb, mint Szerbia felől. 

A VG érdeklődésére a társaságnál emlékeztettek, hogy 

Magyarországra korábban sem kizárólag a hosszú távú gázszerződésért felelős társaság, hanem több tucat fölgázkereskedő is importált gázt, 

az összes importbetáplálási pontot használva. Az a társaság, amely Ukrajnán keresztül jut földgázhoz, továbbra is használhatja az Ukrajna felőli betáplálási pontot. Más piaci forrásból azonban arról tájékoztatták lapunkat, hogy eléggé kérdéses e piaci alapú import folytatása. Orosz tranzit híján ugyanis hiányzik a vezetékrendszerből az a nyomás, amelyre a piaci alapú, kis mennyiségek továbbításához szükség van. E hiányt az ukrán gázrendszer üzemeltetőjének kellene saját gáz betáplálásával pótolnia, amit azonban aligha engedhet meg magának. Szombat estére egyébként már dologtalanná vált a beregdaróci gázátadó, megfeleződött (de vasárnap visszaerősödött) az Ausztria felőli behozatal, jött gáz Románia felől is, Horvátország felé pedig elhagyta Magyarországot.  

A múlttá válnak a hazai és más európai kereskedők azon ügyletei, amelyek során gázt adtak el Oroszországtól már évek óta nem vásárló keleti szomszédunknak. E virtuális tranzakciók során az általuk a Gazpromtól beszerzett áru a gyakorlatban nem hagyta el Ukrajnát, hanem már ott átkerült a helyi ukrán vevő birtokába. 

A tranzit megszűnésével Ukrajna számára ez az importlehetőség is megszűnik

– tette világossá az MTI tudósítása szerint az ukrajnai gázrendszer üzemeltetője.

(Borítókép: AFP)