Elődje, Sebastian Kurz politikájának folytatását ígérte keddi bemutatkozó beszédében a bécsi parlamentben Alexander Schallenberg, az előző nap tisztségébe beiktatott új osztrák kancellár.

Fotó: Lisa Leutner / MTI/AP

Mint mondta, ez egyaránt vonatkozik a migrációs, munkaerőpiaci vagy a koronavírus-járvány területén folytatott eddigi politikára. 

"Keze ki van nyújtva" a koalíciós partner Zöldek felé, hogy az elmúlt napokban keletkezett árkokat betemessék, és a kormány sikeres munkáját folytatni tudják — hangsúlyozta.

Schallenberg fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Kurz-cal szorosan együtt akar működni. A volt kancellárral, aki pártelnökként és frakcióvezetőként továbbra is az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője marad, együtt nyerték meg a legutóbbi két választást — emlékeztetett.

Szűk tízperces beszédében az új kancellár az ökoszociális adóreformot nevezte kormányprogramja fő csapásirányának.

Folytatni fogják az oktatás, a kutatás és a digitalizáció korszerűsítésének programját is — mondta. Azon lesz, hogy a munkaerőpiacon mindenki megtalálja a helyét, aki erre igényt tart. Következetesen folytatni fogja az eddigi migrációs és integrációs politikát is — ígérte. Ez a külpolitikára is vonatkozik, amelyért eddig ő felelt — tette hozzá. Schallenberg utódát, Michael Linhartot rendkívül tapasztalt, "külpolitikai profinak" nevezve.