Az emberiséget fenyegető egyik elméleti veszély, hogy egy aszteroida csapódik a Földbe. A NASA legújabb missziója ezt a veszélyt igyekszik mérsékelni. A DART nevet viselő eszközt magyar idő szerint szerda reggel 07:21-kor indították 10 hónapos útjára, hogy eltérítsen pályájáról egy aszteroidát – írja a Reuters.

A 11 millió kilométerre található, stadion méretű égitest nem jelent veszélyt a Földre, a mostani küldetés csak azt vizsgálja, hogy képes-e azt egy Földről indított eszköz eltéríteni.

Fotó: BILL INGALLS / AFP

Az űrhajót a SpaceX Falcon 9-es rakétája indította útjára, melynek első, újrahasznosítható fázisa már le is szállt a Csendes-óceánon található platformra. A DART-ot az utolsó órákig a NASA kormányozza, majd a becsapódás előtt automata rendszerek veszik át az irányítást.

Az ütközés előtt 10 nappal egy táska méretű eszköz leválik az űrhajóról és kameráival közvetíti az eseményeket. A célpont egyébként jóval kisebb mint a dinoszauruszok kihalását is okozó Chicxulub, ám a NASA szerint a kisebb aszteroidák jóval gyakoribbak és nagyobb elméleti veszélyt jelentenek.

Fotó: BILL INGALLS

A célpont egy nála ötször nagyobb aszteroida körül kering, a rendszert így a görög ikrek szóról Didymosnak nevezik, míg az eltérítendő meteor neve Dimorphos. A kettős rendszer ideális lehetőség a becsapódás hatásának vizsgálatára.

A tervek szerint a DART 24 ezer kilométeres sebességgel ütközik a Dimorphosnak és a várakozások szerint ezzel 10 perccel csökkenti annak keringési idejét, de legalább 73 másodperces csökkenést már sikeresnek tartana a küldetés mögött álló csapat.

A DART a NASA számos, aszteroidákkal kapcsolatos újabb missziójának az egyike. A múlt hónap során a Trojan indult útnak, hogy a Jupiter körül keringő aszteroidákat tanulmányozza, míg az októberben felbocsátott OSIRES-REx már hazafelé tart a Bennu nevű égitestről gyűjtött mintájával.

A projekt költsége 330 millió dollár, jóval alacsonyabb mint az űrkutatási hivatal ambiciózusabb akcióié.