Határozatlan időre elhalasztja a magyar idő szerint kedd 13:10-re tervezett űrsétáját két amerikai asztronauta – közölte a NASA a Reuters szerint. Az űrkutatási hivatal szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik hibás antennájának javítását célzó esemény a november közepén tesztelt orosz fegyverteszt miatt marad el.

Oroszország a hónap közepén tesztelt műholdelhárító rakétát, mely sikeresen becsapódott az erre a célra beáldozott orosz műholdba, 

több mint 1500 darabból álló törmelékmezőt hozva létre ezzel.

A NASA Twitteren publikált közlése ugyanakkor nem említette, hogy a törmelék mennyire vagy közel az ISS-hez vagy hogy köze van-e az orosz fegyverkísérlethez. Mindenesetre az élőben közvetíteni tervezett hat és fél órás misszió elmarad.

Fotó: HANDOUT / AFP

A tervek szerint két amerikai asztronauta egy 20 éves rádióantennát cserélt volna ki, mely megadta magát az idő vasfogának. Noha az orosz fegyverkísérlet miatt keletkezett űrszemét már szétoszlott Dana Weigel, a NASA ISS-ért felelős helyettes vezetője szerint, ám 

továbbra is fokozott veszélyt jelent 

és 7 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy az űrhajósok szkafanderét átszakítja egy abból származó részecske.

Noha a NASA eddig nem tudta teljes mértékben kiszámítani a több mint 1700 nagyobb törmelékdarab által támasztott veszélyt, és a 7 százalékkal magasabb veszély a természetes környezeti veszélyek fluktuációján belül van, a küldetés vezetői mégis lemondtak számos kisebb javítási munkálatot a keddi űrsétával kapcsolatban.

Fotó: NASA/Roscosmos