Az Amerikai Egyesült Államok határozottan elítélte az Oroszország által hétfőn végrehajtott orosz műholdelhárító tesztet, ami miatt a Nemzetközi Űrállomás legénységének tagjai kénytelenek voltak az űrhajójukba menekülni. Washington vakmerő és veszélyes cselekedetnek nevezve az oroszok kísérletét, és kijelentette, hogy nem tűri a nemzetközi érdekeket veszélyeztető magatartást – számolt be róla a CNN.

Az amerikai űrparancsnokság jelentése szerint Oroszország egy közvetlenül direkt-felszálló műholdellenes rakétát, azaz DA-ASAT rakétát próbált ki, amely sikeresen becsapódott az erre a célra beáldozott orosz műholdba. 

Azonban a detonáció az alacsony Föld körüli pályán több mint 1500 darabból álló törmelékmezőt hozott létre, amely valószínűleg több százezer darab kisebb pályatörmeléket is létrehozhat.

Fotó: Sputnik via AFP

Washingtoni tisztviselők az állítják, hogy az orosz művelet veszélyt jelentett az olyan műholdakra, amelyek világszerte telefon- és szélessávú szolgáltatást, időjárás-előrejelzést, a pénzügyi rendszer egyes aspektusait, köztük a banki automatákat alátámasztó GPS-rendszereket, valamint a repülés közbeni szórakoztatást, a műholdas rádiót és televíziót biztosítják.

Oroszország szándékosan figyelmen kívül hagyta az űrterület biztonságát, védelmét, stabilitását és hosszú távú fenntarthatóságát minden nemzet számára

– nyilatkozta James Dickinson tábornok, az amerikai űrparancsnokság parancsnoka.

Az orosz DA-ASAT által létrehozott törmelék még évekig fenyegetést fog jelenteni a világűrben zajló tevékenységekre, veszélyeztetve a műholdakat és az űrmissziókat. Számos ütközéselkerülő manővert kényszeríthetnek ki. Az űrtevékenységek megalapozzák életmódunkat, és ez a fajta viselkedés egyszerűen felelőtlen

– tette hozzá felháborodva.

Fotó: AFP

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora közleményében szintén elítélte a műveletet.

Az emberes űrrepülés hosszú és nagy múltra visszatekintő történelmét ismerve kijelenthető, hogy Oroszország a manőverrel nemcsak az ISS-en tartózkodó amerikai és nemzetközi partner-asztronautákat, hanem saját űrhajósait is veszélybe sodorta. Tettük meggondolatlan és veszélyes, a kínai űrállomást is veszélyezteti

– fejtette ki.

Felelőtlen és veszélyes cselekedet

A nemzetközi űrállomás (ISS) legénységének gyorsan fel kellett vennie az űrruhát és be kellett ugrania az űrhajóba, felkészülve arra az eshetőségre, ha az állomást eltalálná valamilyen elhaladó törmelék – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. Két amerikai tisztviselő is megerősítette a CNN-nek, hogy az óvintézkedésekre az orosz teszt által okozott törmelékfelhő miatt volt szükség.

Az űrállomáson jelenleg hét űrhajós tartózkodik, köztük Mark Vande Hei NASA-űrhajós, Anton Shkaplerov és Pjotr Dubrov orosz kozmonauták, valamint a nemrég érkezett Crew 3 misszió csapata, Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron NASA-űrhajósok és Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség űrhajósa.

A NASA közleménye szerint a legénységet felébresztették és utasították, hogy zárják be az állomás sugárirányú moduljainak nyílásait, miközben az amerikai és az orosz szegmens közötti nyílások nyitva maradtak.

Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén elítélte az akciót.

A veszélyes és felelőtlen teszt által létrehozott törmelék évtizedekig veszélyeztetheti a műholdakat és más űrbéli objektumokat, amelyek létfontosságúak minden nemzet biztonsági, gazdasági és tudományos tevékenységei miatt

– mondta Blinken.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő szerint:

Oroszország állítása, miszerint ellenzi a fegyverkezést és az űrfegyverkezést, álságos és képmutató.

Korábban az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína és India végrehajtott néhány sikeres műholdellenes fegyvertesztet.

Price elmondta, hogy Washington egyeztetni fog a szövetségesekkel és partnerekkel a válaszlépésekről, mivel nagyon világossá akarja tenni, hogy ez a felelőtlen magatartás rendkívül veszélyes egy nemzetállam részéről.

Price hozzátette, hogy az Egyesült Államok többször beszélt magas rangú orosz tisztviselőkkel, hogy figyelmeztesse őket egy ilyen teszt veszélyére, de azt nem árulta el, hogy történt-e hivatalos diplomáciai kommunikáció Moszkvával.

John Kirby, a Pentagon szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a legnagyobb aggodalom maga a törmelék, amely most odakint lebeg, és veszélyt jelenthet, többek között a Nemzetközi Űrállomásra is.

Azt érdemes hozzátenni, hogy az űrállomást egyébként is fenyegeti keringő törmelék becsapódásának veszélye olyan objektumok által, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy nyomon lehessen követni őket, mivel 220 tengeri mérfölddel a Föld felett keringenek. Ezek az apró tárgyak lehetnek, kődarabok, mikrometeoritok, porszemcsék vagy akár műholdakról lepergő festékdarabkák. Ez a lista bővült most az orosz műhold darabjaival.

Éleződő konfliktusok

A Pentagon figyelemmel kíséri azokat a képességeket, amelyeket Oroszország a jelek szerint ki akar fejleszteni, és amelyek veszélyt jelenthetnek nem csak a mi nemzetbiztonsági érdekeinkre, hanem más űrhajózó nemzetek biztonsági érdekeire is – nyilatkozta John Kirby.

És ismétlem, nagyon világosan megmondtuk, hogy szeretnénk normákat látni az űr számára, hogy azt minden űrhajózó nemzet felelősségteljesen használhassa – fűzte hozzá.

Az incidensre az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültségek fokozódásának idején került sor. Washington már nyilvánosan is megkongatta a vészharangot az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatok, és csatlakoztak azokhoz az európai nemzetekhez, amelyek aggodalmukat fejezték ki a Lengyelország és Fehéroroszország határán kialakult menekültválság miatt is. A konfliktusra egyes európai tisztviselők Fehéroroszország – orosz támogatással végrehajtott - Európa elleni hibrid háborújaként hivatkoznak.